4 jajka
20 dag mąki pszennej
14 dag margaryny
1,5 szkl wody
1,5 dag proszku do pieczenia
Masa:
3/4 szkl cukru
1 margaryna
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
1 budyń śmietankowy
Dodatkowo:
1 polewa
Rozpocznijmy od przygotowania ciasta:
Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej margarynę. Nastepnie wsypujemy makę i mieszamy ciagle. Studzimy. Wbijamy całe jajka i wsypujemy proszek do pieczenia. Formułujemy eklerki workiem cukierniczym na posmarowana margaryną i posypaną mąką pszenną foremkę. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu każdą eklerkę nakłuwamy igłą aby wyszła z niej para. Zimne przekrawamy na pół i napełniamy kremem. Dekorujemy polewą czekoladową.
Przygotujemy masę:
Żółtka mieszamy z mąkę, budyniem i niewielkąiloscią mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i wlewamy masę żółtkową mieszając gotujemy budyń do gestości. Studzimy. Zimną masę łączymy z utartą margaryną.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu