Polecamy dzisiaj:

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Ekspresowa fasolka po bretońsku

print Drukuj
Ekspresowa fasolka po bretońsku

Łucja Staszyńska

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
3.7

48 ocen

Fasolka po bretońsku może być szybkim daniem, a to dzięki fasolce konserwowej, bo czas przygotowania jest o połowę krótszy. Polecam przepis na fasolkę po bretońsku dla zapracowanych pań. Smakuje wybornie.

składniki
  • 3 puszki fasolki białej (ok. 400 g każda)
  • 5 śląskich kiełbas
  • 15 dag boczku wędzonego
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 190 g)
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe, kilka ziarenek angielskiego ziela, kminek, majeranek
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki oleju
sposób przygotowania

Fasolka po bretońsku na szybko - sprawdzony przepis:

  1. Najpierw na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, którą musimy zeszklić.
  2. Następnie dodajemy pokrojoną w kawałki kiełbasę i boczek i podsmażamy przez 10-15 minut.
  3. Teraz przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (4 szklanki) oraz dodajemy liście laurowe, angielskie ziele, trochę kminku i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Całość gotujemy przez 10 minut, a następnie łączymy z koncentratem pomidorowym.
  5. Teraz mąkę rozprowadzamy w kubeczku z małą ilością zimnej wody i wlewamy do garnka, dosypujemy majeranek i  wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę.
  7. Teraz pora na fasolkę, którą musimy odcedzić przez sito, przelać zimną wodą i wrzucić do garnka. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i voila! Fasolka po bretońsku na szybko gotowa.

Smacznego!

Ocena:
3.7
Liczba porcji 5
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!