Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Ekspresowa fasolka po bretońsku

print Drukuj
Ekspresowa fasolka po bretońsku

Łucja Staszyńska

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
3.7

48 ocen

Fasolka po bretońsku może być szybkim daniem, a to dzięki fasolce konserwowej, bo czas przygotowania jest o połowę krótszy. Polecam przepis na fasolkę po bretońsku dla zapracowanych pań. Smakuje wybornie.

składniki
  • 3 puszki fasolki białej (ok. 400 g każda)
  • 5 śląskich kiełbas
  • 15 dag boczku wędzonego
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 190 g)
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe, kilka ziarenek angielskiego ziela, kminek, majeranek
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki oleju
sposób przygotowania

Fasolka po bretońsku na szybko - sprawdzony przepis:

  1. Najpierw na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, którą musimy zeszklić.
  2. Następnie dodajemy pokrojoną w kawałki kiełbasę i boczek i podsmażamy przez 10-15 minut.
  3. Teraz przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (4 szklanki) oraz dodajemy liście laurowe, angielskie ziele, trochę kminku i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Całość gotujemy przez 10 minut, a następnie łączymy z koncentratem pomidorowym.
  5. Teraz mąkę rozprowadzamy w kubeczku z małą ilością zimnej wody i wlewamy do garnka, dosypujemy majeranek i  wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę.
  7. Teraz pora na fasolkę, którą musimy odcedzić przez sito, przelać zimną wodą i wrzucić do garnka. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i voila! Fasolka po bretońsku na szybko gotowa.

Smacznego!

Ocena:
3.7
Liczba porcji 5
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!