Ekspresowa fasolka po bretońsku


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
48 Ocen

Ilość porcji: 5
Fasolka po bretońsku może być szybkim daniem, a to dzięki fasolce konserwowej, bo czas przygotowania jest o połowę krótszy. Polecam przepis na fasolkę po bretońsku dla zapracowanych pań. Smakuje wybornie.
Składniki:
- 3 puszki fasolki białej (ok. 400 g każda)
- 5 śląskich kiełbas
- 15 dag boczku wędzonego
- słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 190 g)
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe, kilka ziarenek angielskiego ziela, kminek, majeranek
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku na szybko - sprawdzony przepis:
- Najpierw na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, którą musimy zeszklić.
- Następnie dodajemy pokrojoną w kawałki kiełbasę i boczek i podsmażamy przez 10-15 minut.
- Teraz przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (4 szklanki) oraz dodajemy liście laurowe, angielskie ziele, trochę kminku i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość gotujemy przez 10 minut, a następnie łączymy z koncentratem pomidorowym.
- Teraz mąkę rozprowadzamy w kubeczku z małą ilością zimnej wody i wlewamy do garnka, dosypujemy majeranek i wszystko dokładnie mieszamy.
- Całość gotujemy jeszcze przez chwilę.
- Teraz pora na fasolkę, którą musimy odcedzić przez sito, przelać zimną wodą i wrzucić do garnka. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i voila! Fasolka po bretońsku na szybko gotowa.
Smacznego!
Autor: Karioka123
Polecamy również

Typowa fasolka po bretońsku
Mimo że nazwa potrawy - fasolka po bretońsku - brzmi dla nas trochę obco , zapewniam, że nie ma ona wiele wspólne...
Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbaską
Fasolka po bretońsku to niezwykle aromatyczna, jednoskładnikowa potrawa. Sycąca i nie wymagająca większej praktyki kulin...
Fasolka po bretońsku.
Podejrzewam że dużo osób już zna tą potrawę ale są też osoby początkujące.
Fasolka po bretońsku - przepis R. Makłowicz
Fasolka po bretońsku - przepis według Makłowicza wypróbowany przeze mnie. Robert Makłowicz prowadzi jeden z moich...
Fasolka po bretońsku
Przepis na fasolkę po bretońsku. Pyszna fasolka po bretońsku, która nie jest za tłusta, za gęsta, zbyt wodnista,...Zobacz więcej przepisów na:
Fasolka po bretońsku

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.