Fasolka po bretońsku - prosty przepis
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
49 Ocen
Ilość porcji: 4
Fasolka po bretońsku to posiłek na kilka dni, z powodzeniem można go kilkukrotnie podgrzewać. Bardzo sycący i łatwy w przygotowaniu. Po odpowiednim przygotowaniu fasolka po bretońsku nie powoduje wzdęć, więc trzeba korzystać i wcinać.
Składniki:
- 50 dag fasoli typu Jaś
- 25 dag wędzonego boczku
- 50 dag kiełbasy podwawelskiej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka
Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku, przepis:
- Fasolę zalać wrzącą wodą i odstawić na noc.
- Następnego dnia fasolę odcedzić, włożyć do garnka i zalać wodą i gotować do miękkości fasoli.
- Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
- Z garnka z ugotowaną fasolą wyjąć 4 łyżki fasoli i rozgnieść łyżką na miazgę.
- Do fasoli dodać zmiażdżoną fasolę, koncentrat pomidorowy, podsmażony boczek i kiełbasę. Doprawić przyprawami i całość zagotować. Posypać potrawę mąką i gotować przez 10 minut mieszając.
- Fasolka po bretońsku gotowa, smacznego!
Autor: Buli
Polecamy również
Fasolka po bretońsku.
Podejrzewam że dużo osób już zna tą potrawę ale są też osoby początkujące.Fasolka-fasolka
FasolkaFasolka po bretońsku
Przepis na fasolkę po bretońsku. Pyszna fasolka po bretońsku, która nie jest za tłusta, za gęsta, zbyt wodnista,...Smaczna fasolka po bretońsku
Jednodaniowa, smaczna potrawa. Zdrowa i łatwa w przygotowaniu fasolka po bretońsku to jedna z najbardziej popularnych po...Wspomnieniowa fasolka po bretońsku
Wspomnienie barów mlecznych rodem z PRL nieodłącznie kojarzy mi się z takim daniem, jak fasolka po bretońsku. W d...Zobacz więcej przepisów na: