Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Fasolka po bretońsku - przepis R. Makłowicz

print Drukuj
Fasolka po bretońsku - przepis R. Makłowicz

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.1

106 ocen

Fasolka po bretońsku - przepis według Makłowicza wypróbowany przeze mnie. Robert Makłowicz prowadzi jeden z moich ulubionych programów i bardzo lubię próbować przepisy polecane przez niego. Także skojarzenia są proste: fasolka po bretońsku przepis Makłowicz równa się pyszne żarcie :)

składniki
  • 150 g kiełbasy może być śląska lub podwawelska
  • 30 g koncentratu pomidorowego min. 30%
  • 0,5 kg krojonych pomidorów bez skórki w puszce
  • 1/2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • kawałek korzenia selera
  • 0,5 kg fasoli Jaś lub 3 puszki gotowanej białej fasoli
  • 20 ml oleju słonecznikowego
  • 100 g surowego wędzonego boczku 
  • 15 g masła 
  • 1 duża cebula
  • natka pietruszki 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka cukru 
  • przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, cząber górki, majeranek, liść laurowy
sposób przygotowania

Fasolka po bretońsku przepis pana Makłowicza:

  1. Najlepsza fasolka po bretońsku  według Makłowicza nie jest zbyt skomplikowana, ale warto pamiętać, że żeby nie mieć sensacji żołądkowych trzeba namoczyć w zimnej wodzie fasolę na całą noc.
  2. Na drugi dzień nie wylewamy wody, tylko dodajemy liść laurowy, trochę soli i boczek i wszystko gotujemy. Wody pewnie trzeba będzie dolewać, żeby fasola cały czas była przykryta. Z solą trzeba uważać, bo zwykle boczek jest mocno posolony.
  3. Gdy boczek zmięknie, a fasola się już ugotuje odparować trzeba nadmiar wody, jeśli takowy powstanie.
  4. Kolejnym krokiem jest posiekanie cebuli, czosnku, pokrojenie marchewki, pietruszki i selera. Wszystko podsmażamy do miękkości.
  5. Dokładamy pokrojoną kiełbasę, na to wszystko koncentrat pomidorowy, pomidory i wszystko dalej smażymy, aż kiełbasa będzie miękka.
  6. Dolewamy wody, żeby uzyskać gęsty sos.
  7. Następnie łączymy całość z fasolą i dodajemy przyprawy, w tym cukier, jak ktoś lubi. Warto pamiętać o cząbrze, który ma ułatwiać trawienie fasoli.
  8. Fasolkę po bretońsku gotujemy następnie około pół godziny na delikatnym ogniu.
  9. Fasolka po bretońsku  Makłowicza gotowa - podajemy z natką pietruszki. Ja nie dodaję masła, ale można dodać.

Smacznego!

Ocena:
4.1
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!