Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Fasolka po bretońsku

print Drukuj
Fasolka po bretońsku

Ewelina P

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.5

49 ocen

Tradycyjna i smaczna fasolka po  bretońsku. Przepis na fasolkę po bretońsku warto mieć w zanadrzu, na pewno się przyda.

składniki
  • 1 paczkę fasoli piękny jaś (dużej)
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 0,75 kg kiełbasy (rodzaj to wybór indywidualny) ja dodałam podwawelską
  • 0,35 kg boczku wędzonego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 cebule duże
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
sposób przygotowania

Przepis na fasolkę po bretońsku w kilku krokach:

  1. Najpierw fasolę dokładnie myjemy, wlewamy wodę i moczymy ją przez całą noc.
  2. Następnego dnia fasolę gotujemy w wodzie, a kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę.
  3. Kiełbasę i cebulę smażymy na małym ogniu razem z cebulą i dodajemy do fasolki, gdy jest już prawie dogotowana. Wlewamy koncentrat pomidorowy i przyprawy czyli troszkę majeranku, soli i pieprzu.
  4. W 0,5 szklance wody rozrabiamy 1 dużą łyżkę mąki pszennej. Dobrze rozrobioną wlewamy do fasolki aby zagęścić fasolkę. Gotujemy przez 10 minut.

Fasolka po bretońsku gotowa. 

Smacznego!

Ocena:
3.5
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!