Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Typowa fasolka po bretońsku

print Drukuj
Typowa fasolka po bretońsku

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
3.7

30 ocen

Mimo że nazwa potrawy - fasolka po bretońsku - brzmi dla nas trochę obco , zapewniam, że nie ma ona wiele wspólnego z prowincją Francji. Jest to typowa polska potrawa wykorzystująca tradycyjne warzywo czyli fasola. Na bazie fasoli przygotujemy smaczne i pożywne danie.

 

składniki
  • 40 dag fasoli Jaś 
  • 30 dag kiełbasy 
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 
  • majeranek 
  • sól pieprz
sposób przygotowania
  1. Fasolka po bretońsku - pyszny przepis. Oto, jak robimy:
  2. Fasolkę opłukać, zalać wodą i zostawić na noc. 
  3. Na drugi dzień ugotować w tej samej wodzie do miękkości. 
  4. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i zesmażyć na oliwie. 
  5. Do ugotowanej fasolki dodać usmażoną kiełbasę z cebulą. Dodać koncentrat pomidorowy, zmiażdżony czosnek, słodką paprykę w proszku, majeranek, sól i pieprz do smaku. 
  6. Wszystko zagotować. 
  7. Gotową fasolkę podawać na gorąco z pieczywem.

Fasolka po bretońsku  gotowa. Smacznego!

Ocena:
3.7
Liczba porcji 5
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!