Pomidory zapiekane ze szpinakiem

Pomidory zapiekane ze szpinakiem

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Jesienne pomidory są najlepsze, a na ciepło pomidory faszerowane szpinakiem i zapiekane to już naprawdę niebo w gębie. Także przepis na faszerowane pomidory ze szpinakiem na tapecie. Polecam!

Składniki:

  • cebula 2 szt.
  • pomidory 8 szt. duże
  • czosnek 2 ząbki
  • mrożony szpinak 45 dkg
  • masło 2 łyżki
  • starta gałka muszkatołowa
  • starty żółty ser 15 dkg
  • śmietana 5 łyżek
  • jajko
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Faszerowane pomidory przepis w kilku krokach:

  1. Na pierwszy rzut idzie cebula z czosnkiem, które drobno kroimy i szklimy na patelni na gorącym maśle.
  2. Dodajemy szpinak i na średnim ogniu podgrzewamy cały czas mieszając.
  3. Po odparowaniu płynu przyprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
  4. Teraz starty żółty ser mieszamy ze śmietaną oraz jajkiem i dokładamy do szpinaku.
  5. Kolejny krok to przygotowanie pomidorów, które myjemy, odkrajamy wierzchy i wyjmujemy łyżeczką pestki ze środka, a następnie osuszamy środek papierowym ręcznikiem, który po posoleniu i popieprzeniu wypełniamy masą szpinakową.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i zapiekamy pomidory około 6 minut. Opcją jest położenie na wierzchu plasterka sera i wtedy zapiekane pomidory będa gotowe, gdy ser zbrązowieje.
  7. Jeszcze na koniec rada z jakiejś gazety: gdy na dno pomidora wsypiemy odrobinę kuskusu, to pomidory pozostaną jędrne i nie rozpadną się.

Jak widać przepis na faszerowane pomidory jest prosty, więc do dzieła!
Smacznego!

Autor: Magdalena

Polecamy nasze przepisy