Pomidory zapiekane ze szpinakiem
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
3 Ocen
Ilość porcji: 4
Jesienne pomidory są najlepsze, a na ciepło pomidory faszerowane szpinakiem i zapiekane to już naprawdę niebo w gębie. Także przepis na faszerowane pomidory ze szpinakiem na tapecie. Polecam!
Składniki:
- cebula 2 szt.
- pomidory 8 szt. duże
- czosnek 2 ząbki
- mrożony szpinak 45 dkg
- masło 2 łyżki
- starta gałka muszkatołowa
- starty żółty ser 15 dkg
- śmietana 5 łyżek
- jajko
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Faszerowane pomidory przepis w kilku krokach:
- Na pierwszy rzut idzie cebula z czosnkiem, które drobno kroimy i szklimy na patelni na gorącym maśle.
- Dodajemy szpinak i na średnim ogniu podgrzewamy cały czas mieszając.
- Po odparowaniu płynu przyprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
- Teraz starty żółty ser mieszamy ze śmietaną oraz jajkiem i dokładamy do szpinaku.
- Kolejny krok to przygotowanie pomidorów, które myjemy, odkrajamy wierzchy i wyjmujemy łyżeczką pestki ze środka, a następnie osuszamy środek papierowym ręcznikiem, który po posoleniu i popieprzeniu wypełniamy masą szpinakową.
- Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i zapiekamy pomidory około 6 minut. Opcją jest położenie na wierzchu plasterka sera i wtedy zapiekane pomidory będa gotowe, gdy ser zbrązowieje.
- Jeszcze na koniec rada z jakiejś gazety: gdy na dno pomidora wsypiemy odrobinę kuskusu, to pomidory pozostaną jędrne i nie rozpadną się.
Jak widać przepis na faszerowane pomidory jest prosty, więc do dzieła!
Smacznego!
# Tagi:
Autor: Magdalena
Polecamy również
Pomidory nadziewane miętowym twarożkiem.
Tak przygotowane pomidory są idealne na przekąskę. Bardzo zdrowe. Przygotowuje je się bardzo szybko. Polecam.Pomidory zapiekane ze szpinakiem
Jesienne pomidory są najlepsze, a na ciepło pomidory faszerowane szpinakiem i zapiekane to już naprawdę niebo w gębie. T...Zobacz więcej przepisów na: