Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Pomidory zapiekane ze szpinakiem

print Drukuj
Pomidory zapiekane ze szpinakiem

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.7

3 oceny

Jesienne pomidory są najlepsze, a na ciepło pomidory faszerowane szpinakiem i zapiekane to już naprawdę niebo w gębie. Także przepis na faszerowane pomidory ze szpinakiem na tapecie. Polecam!

składniki
  • cebula 2 szt.
  • pomidory 8 szt. duże
  • czosnek 2 ząbki
  • mrożony szpinak 45 dkg
  • masło 2 łyżki
  • starta gałka muszkatołowa
  • starty żółty ser 15 dkg
  • śmietana 5 łyżek
  • jajko
  • sól
  • pieprz
sposób przygotowania

Faszerowane pomidory przepis w kilku krokach:

  1. Na pierwszy rzut idzie cebula z czosnkiem, które drobno kroimy i szklimy na patelni na gorącym maśle.
  2. Dodajemy szpinak i na średnim ogniu podgrzewamy cały czas mieszając.
  3. Po odparowaniu płynu przyprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
  4. Teraz starty żółty ser mieszamy ze śmietaną oraz jajkiem i dokładamy do szpinaku.
  5. Kolejny krok to przygotowanie pomidorów, które myjemy, odkrajamy wierzchy i wyjmujemy łyżeczką pestki ze środka, a następnie osuszamy środek papierowym ręcznikiem, który po posoleniu i popieprzeniu wypełniamy masą szpinakową.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i zapiekamy pomidory około 6 minut. Opcją jest położenie na wierzchu plasterka sera i wtedy zapiekane pomidory będa gotowe, gdy ser zbrązowieje.
  7. Jeszcze na koniec rada z jakiejś gazety: gdy na dno pomidora wsypiemy odrobinę kuskusu, to pomidory pozostaną jędrne i nie rozpadną się.

Jak widać przepis na faszerowane pomidory jest prosty, więc do dzieła!
Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!