1 żółtko
4 ząbki czosnku
1 szklanka płatków kukurydzianych
2-3 łyżeczki przyprawy curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
3-4 łyżki bulionu drobiowego
1-2 łyżki otrębów mielonych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pieprz czarny
sól
Dodatkowo:
patyczki do szaszłyków
Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki owsiane, bulion oraz natkę pietruszki. Przyprawiamy curry, papryką, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Płatki kukurydziane rozdrabniamy blenderem.
Mięso dzielimy na około 10 porcji. Każdą formujemy mokrymi dłońmi na podłużny kształt. Otaczamy w płatkach kukurydzianych, wbijamy patyk do szaszłyka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy 15-20 minut. Gorące podajemy z frytkami, ulubionym sosem i surówką.
Filet otulony ciastem farncuskim
Pierś kurczaka pieczona podana na warzywach
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu