Mięso z brukselką w sosie serowym

Mięso z brukselką w sosie serowym

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Panierowany kurczak z dodatkiem migdałów to jest fajna propozycja dla dzieci, chociaz dorośli też lubią

Składniki:

·         60 dag Fileta z  kurczaka

·        duża cebula

·         ½ opakowania marchewki mrożonej ( kostka)

·         1/2 kg świeżej  lub 1 opakowanie brukselki mrożonej

·         4 łyżki oliwy

·         Sól

·         Pieprz

·         Jajko

·         Bułka tarta  do panierki

·         ½ opak. Migdałów

·         1 szk. Śmietany 18 %

·         15 dag. sera żółtego

·         ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

1.       Obieramy Cebulę z łupinki i kroimy w kostkę.

2.       Wazrywa  układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą i przyprawiamy solą.

3.       Warzywa zapiekamy 20 minut w 180˚C.

4.       W tym czasie kroimy fileta w kostkę, solimy.

5.       Migdały kruszymy i mieszamy z bułką.

6.       Jajko roztrzepujemy.

7.       Mięso moczymy w jajku, następnie w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

8.       Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

9.       Do rondelka wlewamy śmietanę dodajemy ser, przyprawiamy przyprawami pieprzem oraz gałką.

10.   Sos gotujemy do momentu rozpuszczenia sera.

11.   Mięso oraz warzywa układamy na półmisku.

12.   Warzywa polewamy sosem.

13.   Danie gotowe.

14.   Smacznego

# Tagi:

Autor: maalikaa

Polecamy nasze przepisy