Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Przepis na flaki po warszawsku

print Drukuj
Przepis na flaki po warszawsku

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.3

11 ocen

Nie ma to jak flaki, i dlatego od dawna flaki goszczą na moim stole. Przepis na flaki po warszawsku ściągnąłem z jakiejś starej książki kucharskiej, więc to sprawdzony przepis na flaki :) Także polecam flaki po warszawsku!

składniki
  • 1 kg flaków wołowych
  • włoszczyzna 40 dkg
  • 50 dkg kości wołowych
  • 6 dkg tłuszczu do smażenia
  • 3 dkg mąki
  • 5 dkg żółtego, twardego sera
  • imbir mielony
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa mielona
  • papryka mielona
  • sól 
  • pieprz
sposób przygotowania

Przepis na flaki po warszawsku w kilku krokach:

  1. Jeśli flaki nie są oczyszczone to musimy to sami zrobić i najpierw starannie czyścimy nożem, płuczemy kilka razy w ciepłej wodzie, następnie posypujemy solą i starannie szorujemy szczoteczką i znowu płuczemy kilka razy.
  2. Po umyciu zalewamy zimną wodą, gotujemy, a następnie po odcedzeniu przelewamy zimną wodą.
  3. Włoszczyznę płuczemy.
  4. Gdy nie używamy np bulionu z kostki, to musimy teraz przygotować wywar na kościach, które płuczemy i zalewamy zimną wodą, a następnie gotujemy wywar.
  5. Po ugotowaniu odlewamy 0,5 l, wyjmujemy kości a do pozostałego wywaru dodajemy flaki i gotujemy je do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy połowę włoszczyzny.
  6. Flaki gotujemy dosyć długo, bo około 4h.
  7. Pozostałą część włoszczyzny kroimy i na rozgrzanej, natłuszczonej patelni, po dodaniu niedużej ilości wody, dusimy pod przykryciem aż do miękkości warzyw.
  8. Gdy flaki już są miękkie, to wyjmujemy, studzimy je i kroimy w cieniutkie paski.
  9. Wkładamy je z powrotem do garnka, dodajemy warzywa i jeszcze gotujemy.
  10. Robimy zasmażkę: na natłuszczonej patelni rumienimy mąkę, dodajemy do mąki dolane wczesniej 0.5 l wywaru, gotujemy i dodajemy do garnka z flakami. Całośc ma mieć konsystencję dosyć gęstej zupy.
  11. Przyprawiamy pieprzem, solą, gałka muszkatołową i majerankiem.
  12. Flaki po warszawsku prawie gotowe. Jeszcze ścieramy ser i wykładamy obok talerza z imbirem i papryką, żeby każdy mógł sobie doprawić i dodać do smaku.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!