Przepis na flaki po warszawsku

Przepis na flaki po warszawsku

Ocena: ★

11 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Nie ma to jak flaki, i dlatego od dawna flaki goszczą na moim stole. Przepis na flaki po warszawsku ściągnąłem z jakiejś starej książki kucharskiej, więc to sprawdzony przepis na flaki :) Także polecam flaki po warszawsku!

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych
  • włoszczyzna 40 dkg
  • 50 dkg kości wołowych
  • 6 dkg tłuszczu do smażenia
  • 3 dkg mąki
  • 5 dkg żółtego, twardego sera
  • imbir mielony
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa mielona
  • papryka mielona
  • sól 
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na flaki po warszawsku w kilku krokach:

  1. Jeśli flaki nie są oczyszczone to musimy to sami zrobić i najpierw starannie czyścimy nożem, płuczemy kilka razy w ciepłej wodzie, następnie posypujemy solą i starannie szorujemy szczoteczką i znowu płuczemy kilka razy.
  2. Po umyciu zalewamy zimną wodą, gotujemy, a następnie po odcedzeniu przelewamy zimną wodą.
  3. Włoszczyznę płuczemy.
  4. Gdy nie używamy np bulionu z kostki, to musimy teraz przygotować wywar na kościach, które płuczemy i zalewamy zimną wodą, a następnie gotujemy wywar.
  5. Po ugotowaniu odlewamy 0,5 l, wyjmujemy kości a do pozostałego wywaru dodajemy flaki i gotujemy je do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy połowę włoszczyzny.
  6. Flaki gotujemy dosyć długo, bo około 4h.
  7. Pozostałą część włoszczyzny kroimy i na rozgrzanej, natłuszczonej patelni, po dodaniu niedużej ilości wody, dusimy pod przykryciem aż do miękkości warzyw.
  8. Gdy flaki już są miękkie, to wyjmujemy, studzimy je i kroimy w cieniutkie paski.
  9. Wkładamy je z powrotem do garnka, dodajemy warzywa i jeszcze gotujemy.
  10. Robimy zasmażkę: na natłuszczonej patelni rumienimy mąkę, dodajemy do mąki dolane wczesniej 0.5 l wywaru, gotujemy i dodajemy do garnka z flakami. Całośc ma mieć konsystencję dosyć gęstej zupy.
  11. Przyprawiamy pieprzem, solą, gałka muszkatołową i majerankiem.
  12. Flaki po warszawsku prawie gotowe. Jeszcze ścieramy ser i wykładamy obok talerza z imbirem i papryką, żeby każdy mógł sobie doprawić i dodać do smaku.

Smacznego!

Autor: Marek

Polecamy nasze przepisy