Przepis na flaki po warszawsku
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
11 Ocen
Ilość porcji: 4
Nie ma to jak flaki, i dlatego od dawna flaki goszczą na moim stole. Przepis na flaki po warszawsku ściągnąłem z jakiejś starej książki kucharskiej, więc to sprawdzony przepis na flaki :) Także polecam flaki po warszawsku!
Składniki:
- 1 kg flaków wołowych
- włoszczyzna 40 dkg
- 50 dkg kości wołowych
- 6 dkg tłuszczu do smażenia
- 3 dkg mąki
- 5 dkg żółtego, twardego sera
- imbir mielony
- majeranek
- gałka muszkatołowa mielona
- papryka mielona
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Przepis na flaki po warszawsku w kilku krokach:
- Jeśli flaki nie są oczyszczone to musimy to sami zrobić i najpierw starannie czyścimy nożem, płuczemy kilka razy w ciepłej wodzie, następnie posypujemy solą i starannie szorujemy szczoteczką i znowu płuczemy kilka razy.
- Po umyciu zalewamy zimną wodą, gotujemy, a następnie po odcedzeniu przelewamy zimną wodą.
- Włoszczyznę płuczemy.
- Gdy nie używamy np bulionu z kostki, to musimy teraz przygotować wywar na kościach, które płuczemy i zalewamy zimną wodą, a następnie gotujemy wywar.
- Po ugotowaniu odlewamy 0,5 l, wyjmujemy kości a do pozostałego wywaru dodajemy flaki i gotujemy je do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy połowę włoszczyzny.
- Flaki gotujemy dosyć długo, bo około 4h.
- Pozostałą część włoszczyzny kroimy i na rozgrzanej, natłuszczonej patelni, po dodaniu niedużej ilości wody, dusimy pod przykryciem aż do miękkości warzyw.
- Gdy flaki już są miękkie, to wyjmujemy, studzimy je i kroimy w cieniutkie paski.
- Wkładamy je z powrotem do garnka, dodajemy warzywa i jeszcze gotujemy.
- Robimy zasmażkę: na natłuszczonej patelni rumienimy mąkę, dodajemy do mąki dolane wczesniej 0.5 l wywaru, gotujemy i dodajemy do garnka z flakami. Całośc ma mieć konsystencję dosyć gęstej zupy.
- Przyprawiamy pieprzem, solą, gałka muszkatołową i majerankiem.
- Flaki po warszawsku prawie gotowe. Jeszcze ścieramy ser i wykładamy obok talerza z imbirem i papryką, żeby każdy mógł sobie doprawić i dodać do smaku.
Smacznego!
# Tagi:
Autor: Marek
Polecamy również
Przepis na flaki po warszawsku
Nie ma to jak flaki, i dlatego od dawna flaki goszczą na moim stole. Przepis na flaki po warszawsku ściągnąłem z jakiejś...Kurczakowe Flaki
Nie zawsze muszą być wołowe z kurczaka również smakują wyśmienicieFlaki domowe
Można rzec, ze flaki to nasza narodowa zupa, oczywiście zaraz obok rosołu i żurku :) Przepis na flaki polecam sprawdzony...Flaki z udek z kurczaka
Sprawdzony przepis na flaki. Gdy ktoś nie lubi flaków, proszę spróbować takiej wersji. Na pewno zasmakuje...Flaki
Flaki to tradycyjna potrawa z oczyszczonych żółądków wołowych dość mocno doprawiona.Zobacz więcej przepisów na: