Focaccia z cebulą.

Focaccia z cebulą.

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Jest to smaczna przekąska z dużą ilością ziół i cebuli, podczas pieczenia zapach unosi się po całym domu. Polecam przepis.

Składniki:

Ciasto:

ciepła woda (około 1 szklanka )

2 dag drożdży

półtorej szklanki mąki pszennej

3 łyżki oliwy lub oleju

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

 

Dodatkowo:

pół kilo cebuli

olej do smażenia

papryka w proszku ostra lub słodka

suszony rozmaryn

zioła prowansalskie

suszona bazylia

suszone oregano

olej do smażenia

masło do formy

mąka do podsypania

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Najpierw drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem, pół szklanki ciepłej wody i łyżką mąki, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

2. Do mąki dodajemy sól, oliwę, drożdże i zagniatamy mięciutkie ciasto, dodając w razie potrzeby pozostałej ciepłej wody. Następnie ciaato przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny, żeby podrosło.

3. W tym czasie: Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, następnie smażymy na oleju do miękkości ( ważne: nie rumienimy zbyt mocno). Cebulę studzimy.

4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę o średnicy 23 cm posmarowaną masłem. Nakładamy cebulę i oprószamy solą, pieprzem i ziołami według uznania.

5. Następnie pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

6. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy