Jest to bardzo smaczna przekąska, która pysznie pachnie aromatycznym rozmarynem. Polecam:)
Ciasto:
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 niepełna szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
2 łyżki oliwy
10 zielonych oliwek
Dodatkowo:
1 łyżeczka masła
1 łyżka oliwy
kilka gałązek świeżego rozmarynu
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Do miski dać drożdże, cukier i połowę ciepłej wody, dokładnie wymieszać i dodać pozostałe składniki: sól, pokrojone oliwki, oliwę, suszony rozmaryn i mąkę, następnie zagnieść ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałej ciepłej wody.
2. Ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
3. Blaszkę o średnicy 25 cm posmarować masłem.
4. Wyrośnięte ciasto wałkować na posypanej mąkę stolnicy i przełożyć do przygotowanej blaszki. Ciasto z wierzchu posmarować oliwą i ułożyć gałązki rozmarynu.
5. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu