Frytki warzywne z dipem
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 4
Frytki warzywne z dipem to bardzo dietetyczna wersja popularnych, smażonych w głębokim tłuszczu, tradycyjnych frytek z ziemniaków. Równocześnie porcja frytek warzywnych z dipem (200 g)to jedynie 77 kcal! Frytki warzywne z dipem świetnie nadają się na popołudniową przekąskę czy też jako smaczny dodatek do dania obiadowego.
Składniki:
- Pietruszka (korzeń) 4 sztuki
- Marchewki 2 sztuki
- Burak 2 sztuki
- Seler korzeniowy 2 sztuki
- Olej rzepakowy 4 łyżki
- Pieprz ziołowy
- Rozmaryn łyżeczka
- Kurkuma łyżeczka
- Jogurt grecki 2 łyżki
- Chrzan śmietankowy 2 łyżki
- Sól i Pieprz do smaku
- Natka pietruszki 1 łyżka
- Korniszony 2
- Pieczarki marynowane 10 sztuk
Sposób przygotowania:
Aby przygotować frytki warzywne z dipem należy:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- Marchew, pietruszkę, buraka i selera umyć, a następnie obrać ze skórki
- Obrane warzywa pokroić w długie słupki.
- Do miski wlać olej, włożyć warzywa, doprawić i dokładnie wymieszać tak aby olej i przyprawy oblepiły frytki.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- Na przygotowanej blaszce rozłożyć równomiernie warzywa
- Piec 25-30 minut
- W misce wymieszać jogurt, łagodny chrzan śmietankowy, natkę i doprawić do smaku.
- Ogórki pokroić w drobną kosteczkę, pieczarki posiekać, dodać do miski - dokładnie wymieszać
- Przełożyć dip do miseczki
Frytki podawać z diepem, na zdrowie! :)
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również
Frytki z cukinii
Pieczone frytki z cukinii są smaczne i sycąceFrytki warzywne z dipem
Frytki warzywne z dipem to bardzo dietetyczna wersja popularnych, smażonych w głębokim tłuszczu, tradycyjnych frytek z z...Frytki
Do frytek uwielbiam kotlety z sera zołtego. Ale podawać też można z surówkami na obiad :)Ziemniaki pieczone
Doskonały dodatek do obiadu, zamiast tradycyjnych ziemniaków lub frytekFrytki ziołowe
Aromatyczne domowe frytki ziołowe. Jak je robimy? prawie tak samo jak normalne ale dodoajemy zioła. Ja zdecydowałam się...Zobacz więcej przepisów na: