Frytki warzywne z dipem

Frytki warzywne z dipem

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Frytki warzywne z dipem to bardzo dietetyczna wersja popularnych, smażonych w głębokim tłuszczu, tradycyjnych frytek z ziemniaków. Równocześnie porcja frytek warzywnych z dipem (200 g)to jedynie 77 kcal! Frytki warzywne z dipem świetnie nadają się na popołudniową przekąskę czy też jako smaczny dodatek do dania obiadowego.

Składniki:

  • Pietruszka (korzeń) 4 sztuki
  • Marchewki 2 sztuki
  • Burak 2 sztuki
  • Seler korzeniowy 2 sztuki
  • Olej rzepakowy 4 łyżki
  • Pieprz ziołowy
  • Rozmaryn łyżeczka
  • Kurkuma łyżeczka
  • Jogurt grecki 2 łyżki
  • Chrzan śmietankowy 2 łyżki
  • Sól i Pieprz do smaku
  • Natka pietruszki 1 łyżka
  • Korniszony 2
  • Pieczarki marynowane 10 sztuk

Sposób przygotowania:

Aby przygotować frytki warzywne z dipem należy:

 

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. 
  2. Marchew, pietruszkę, buraka i selera umyć, a następnie obrać ze skórki
  3. Obrane warzywa pokroić w długie słupki.
  4. Do miski wlać olej, włożyć warzywa, doprawić i dokładnie wymieszać tak aby olej i przyprawy oblepiły frytki.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
  6. Na przygotowanej blaszce rozłożyć równomiernie warzywa
  7. Piec 25-30 minut
  8. W misce wymieszać jogurt, łagodny chrzan śmietankowy, natkę i doprawić do smaku.
  9. Ogórki pokroić w drobną kosteczkę, pieczarki posiekać, dodać do miski - dokładnie  wymieszać
  10. Przełożyć dip do miseczki

 

Frytki podawać z diepem, na zdrowie! :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy