Zimne nóżki

Zimne nóżki

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Goszczą od lat na naszych stołach, niezastąpiona na polskich weselach i przyjęciach a mowa oczywiście o zimnych nóżkach:)

Składniki:

 

  • golonka 1 sztuka
  • nogi wp. 4 sztuki
  • włoszczyzna 1 pęczek
  • czosnek 4 ząbki
  • ziele angielskie 3 sztuki
  • sól i pieprz do smaku
  • wołowina 0,5 kg

Sposób przygotowania:

Przepis na tradycyjne zimne nóżki:

  1. Do dużego garnka wlewam zimną wodę i wkładam mięso z przyprawami.
  2. Mięso będzie się gotować bardzo wolno około 4 godziny, dodaję włoszczyznę
  3. Jak włoszczyna jest miękka, zdejmuję z gazu, wołowinę  dzielę na drobne kawałki, mięso z golonki i nóżek kroję w kostkę, wywar przecedzam, doprawiam, marchewkę kroję na plasterki
  4. Na dno małych miseczek kładę po plasterku ugotowanej marchewki, delikatnie wlewam wywar z mięsem
  5. Miseczki odstawiam do lodówki

Zimne nóżki oczywiście podaję jak stężeją. Smaczego

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy