Zimne nóżki
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
2 Ocen
Ilość porcji: 6
Goszczą od lat na naszych stołach, niezastąpiona na polskich weselach i przyjęciach a mowa oczywiście o zimnych nóżkach:)
Składniki:
- golonka 1 sztuka
- nogi wp. 4 sztuki
- włoszczyzna 1 pęczek
- czosnek 4 ząbki
- ziele angielskie 3 sztuki
- sól i pieprz do smaku
- wołowina 0,5 kg
Sposób przygotowania:
Przepis na tradycyjne zimne nóżki:
- Do dużego garnka wlewam zimną wodę i wkładam mięso z przyprawami.
- Mięso będzie się gotować bardzo wolno około 4 godziny, dodaję włoszczyznę
- Jak włoszczyna jest miękka, zdejmuję z gazu, wołowinę dzielę na drobne kawałki, mięso z golonki i nóżek kroję w kostkę, wywar przecedzam, doprawiam, marchewkę kroję na plasterki
- Na dno małych miseczek kładę po plasterku ugotowanej marchewki, delikatnie wlewam wywar z mięsem
- Miseczki odstawiam do lodówki
Zimne nóżki oczywiście podaję jak stężeją. Smaczego
Autor: joanna1974
Polecamy również
Galareta "zimne nóżki"
Taką galaretę przyrządzała moja babcia, mama, a teraz ja dla swojej rodziny. Galareta doskonale smakuje z octem lub...Indyk w galarecie
Przepis na galaretę, tym razem indyk w galarecie - delikatna pierś z indyka w warzywnym bulionie krucha i delikatna, sma...Zimne nóżki
Goszczą od lat na naszych stołach, niezastąpiona na polskich weselach i przyjęciach a mowa oczywiście o zimnych nó...Galaretka z nóżek cielęcych
Podawać dowolnie.Zobacz więcej przepisów na: