- Udka myjemy, osuszamy, nacieramy czosnkiem, solimy, dodajemy posiekany tymianek i rozmaryn. Tak przygotowaną gęsinę odstawiamy na noc do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki udka obsmażamy na patelni, przekładamy do brytfanki, pieczemy 50 minut w temperaturze 160 stopni - funkcja termoobieg. Po tym czasie dolewamy 300 ml cydru i pieczemy kolejne 30 minut.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia, nogi gęsie smarujemy miodem gryczanym. Miód spowoduje, że skórka będzie bardziej błyszcząca i chrupiąca.
Jak zrobić jabłkowe puree:
- Jabłka myjemy i osuszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni.
- Po wyjęciu z piekarnika studzimy, obieramy i kroimy w małe kawałki. Przekładamy do rondelka dodajemy ok 100 ml cydru, dusimy 10 minut. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Gęś pieczona najlepiej smakuje, gdy podajemy ją z jabłkowym puree. Mięso można pokroić w cienkie plastry, ułożyć na pieczywie Wasa original, polać jabłkowym puree, udekorować świeżym rozmarynem lub tymiankiem.
Smacznego!
Czas: przygotowane 90 min, macerowanie – min. 6 godzin
Drukuj
Przepis na gęś po staropolsku
Po latach fascynacji i odkrywania kuchni innych krajów, przyszedł chyba czas na zainteresowanie rodzimymi przysmakami. Gęś po staropolsku jest jednym z nich. Taka pieczona gęś po staropolsku jest naprawdę prosta w wykonaniu i stanowi doskonały zamiennik tradycyjnego niedzielnego kurczaka, bądź schabowego. zachęcam do wypróbowania przepisu!
Gęś pieczona z jabłkami
Gęsina powraca do łask i bardzo mnie to cieszy. Gęś pieczona z jabłkami jest wyjątkowym daniem i doskonale uzasadnia zainteresowanie tym mięsem. Warto wiedzieć, że gęsina zupełnie nie traci na mrożeniu, a tłuszcz zebrany z gęsi pieczonej z jabłkami świetnie się przechowuje i ma w kuchni wiele zastosowań.
Gęś pieczona w całości według mojej babci
Pieczona gęś była zawsze przysmakiem w domu mojej babci. Ostatnio odnalazłam jej przepis na gęś pieczoną w całości i spróbowałam go zrobić. Być może wspomnienia, a być może świetny przepis sprawiły, że gęś pieczona w całości według mojej babci na stałe weszła do mojego menu, szczególnie, kiedy chcę przygotować coś wyjątkowego.
Frytki
Były już frytki z marchewki, selera buraka, a teraz czas na przepis na pikantne frytki z batatów! Porcja pikantnych frytek z batatów w porównaniu z tradycyjnymi smażonymi frytkami w oleju została przeze mnie odchudzona o ok 200 kcal :) Pamiętajcie jednak, że porcja pikantnych frytek z batatów to dalej około 300 kcal!!!
indyk w warzywach
KRUCHY I SMACZNY INDYK W WARZYWACH TO PROPOZYCJA NA ZDROWY I SMACZNY POSIŁEK
pstrąg pieczony
Przepis na rybę, idealny obiad na piątek. Oto pyszny pstrąg pieczony w folii. Szybko i smacznie, a ryba jest zdrowa, więc warto ją jeść :)
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata.
Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku! ×