Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Dolmadakia czyli gołąbki z liści winogron

print Drukuj
Dolmadakia czyli gołąbki z liści winogron

shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.5

2 oceny

Greckie gołąbki czyli gołąbki dolmadakia. Kolejna pamiątka z wakacyjnych wojaży. Gołąbki dolmadakia są naprawdę pyszne, a przepis na gołąbki w tym wydaniu jest dosyć prosty. Polecam!

składniki
  • pół szklanki oliwy
  • 3 cebule
  • marynowane liście winogron 30 sztuk
  • ryż 20 dag
  • sól
  • pieprz
  • pęczek mięty
  • pęczek koperku
  • cytryna
  • piniola - 4 łyżki
  • rodzynki koryntki - 4 łyżki
sposób przygotowania

Przepis na greckie gołąbki czyli dolmadakia, czyli polecam wspomnienia z wakacji:

  1. Najpierw liście winogron musimy odsączone rozłożyć na ściereczce, a potem siekamy cebulę i na połowie oliwy szklimy ją na patelni.
  2. Do cebuli dodajemy piniole a następnie posiekany koperek oraz miętę jak również rodzynki oraz ryż. Wszystko dokładnie przyprawiamy pieprzem i solą i mieszamy.
  3. Tak przygotowany farsz rozkładamy na 24 liściach winogron i zawijamy z nich gołąbki. Pozostałe sześć liści winogronowych układamy na dnie garnka a na nich układamy gołąbki.
  4. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą, która nam została i zalewamy do przykrycia gołąbków wodą. Gotujemy około pół godziny na niewielkim ogniu.

Gołąbki dolmadakia gotowe, można się zajadać.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!