Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Gołąbki domowe

print Drukuj
Gołąbki domowe

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.8

16 ocen

Kto z nas nie lubi domowych potraw, takich, jak np. gołąbki? Idę o zakład, że wszyscy lubią :) Pomimo, że pracochłonną potrawą są gołąbki. Lubimy je i za każdym razem jak zjadamy kolejny kęs to przypominamy sobie dziecięce lata i gołąbki naszej mamy lub babci. Życzę wam udanych gołąbków i smacznego.

składniki
  • 1 kapusta (dość duża)
  • 2 woreczki ugotowanego ryżu
  • 0,4 kg mielonej wieprzowiny od szynki
  • 1 jajko
  • 1 kostka rosołowa 
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 1 przecier pomidorowy w kartoniku z lidla
  • mąka
sposób przygotowania

Domowe gołąbki według mojego przepisu:

  1. Gotujemy wodę z solą w dużym garnku i zanurzamy w niej kapustę. W miarę upływu czasu wierzchnie liście będą miękkie i należy je stopniowo zdejmować i wystudzić.
  2. Do miski wkładamy nasze mięso i dodajemy ryż (ugotowany al dente), wszystko przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i nasz farsz nakładamy na wystudzone liście kapusty.
  3. Zawijamy je następnie w koperty i układamy ciasno w garnku. Gotowe gołąbki zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową, sól, pieprz, ziele, liście laurowe i gotujemy 1,5-2 godziny.
  4. Po tym czasie wlewamy przecier i zaprawiamy mąką (1 łyżka mąki na szklankę zimnej wody).
  5. Gołąbki podajemy na gorąco z dodatkiem ziemniaków.

Smacznego

Ocena:
3.8
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!