Gołąbki z dorsza
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 10
Przepis na gołąbki. Oto pyszne gołąbki z dorsza i kaszą jęczmienną w liściach z białej kapusty. Pyszny obiad, pyszne gołąbki, po prostu mega.
Składniki:
- na gołąbki:
- 1 główka białej kapusty
- ok. 800g filetów z dorsza
- ok. 150g kaszy jęczmiennej
- 1 cebula
- pieprz
- sól
- na sos:
- woda z pieczenia gołąbków
- koncentrat pomidorowy
- trochę mąki
- sól
- pieprz
- bazylia
- majeranek
Sposób przygotowania:
Sprawdzony przepis na gołąbki z dorsza:
- Najpierw kaszę jęczmienną ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, a filety z dorsza oczyścić z ości, umyć, dokładnie odcisnąć z wody lub osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Rybę zmielić razem z obraną cebulą maszynką do mielenia mięsa z drobnym sitkiem, żeby zmielić ewentualne pozostałe ości.
- Kapustę sparzyć w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju i oddzielić liście. Nie wylewamy wody.
- Farsz rybny: zmieloną rybę wymieszać z przestudzoną kaszą, doprawić solą i pieprzem. Nadziewać liście kapusty farszem, zawijać gołąbki.
- Gołąbki ułożyć ciasno w naczyniu do zapiekania, zalać wodą ze sparzania kapusty (można zalać wodą z rozpuszczoną kostką rosołową). Przykryć. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 min do godziny.
- Sos: odlać do garnuszka wodę z pieczenia gołąbków, zagotować, rozrobić z koncentratem pomidorowym, zagęścić mąką, doprawić.
- Gołąbki podawać na gorąco polane sosem.
Pyszne gołąbki gotowe.
Smacznego!
Autor: marta625
Polecamy również
Gołąbki z młodej kapusty
Mamy teraz całe mnóstwo młodej kapusty, więc nadszedł czas na gołąbki. Niektórzy twierdzą, że najlepsze go...Gołąbki z młodej kapusty i ryżu
Jest to lekkie, bezmięsne i dietetyczne danie. Gołąbki z młodej kapusty są pyszne. Podałam je z sosem koperkowym i wyszł...Gołąbki z pieczarkami
Gołąbki kojarzą nam się wyłącznie z połączeniem kapusty z farszem mięsno - ryżowym. Od niedawna przygotowuję jednak r&oa...Gołąbki z kaszą perłową
dziś zrobiłam gołąbki z mięsem mielonym i kaszą perłową ,smakują rewelacyjnie .PolecamGołąbki babci Hani
Jedną ze spuścizn w naszym regionie są gołąbki. Moja babcia robiła gołąbki dość często, a że były pyszne zapadły mi głęb...Zobacz więcej przepisów na: