Gołąbki z dorsza

Gołąbki z dorsza

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Przepis na gołąbki. Oto pyszne gołąbki z dorsza i kaszą jęczmienną w liściach z białej kapusty. Pyszny obiad, pyszne gołąbki, po prostu mega.

Składniki:

  • na gołąbki:
  • 1 główka białej kapusty
  • ok. 800g filetów z dorsza
  • ok. 150g kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól
  • na sos:
  • woda z pieczenia gołąbków
  • koncentrat pomidorowy
  • trochę mąki
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na gołąbki z dorsza:

  1. Najpierw kaszę jęczmienną ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, a filety z dorsza oczyścić z ości, umyć, dokładnie odcisnąć z wody lub osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Rybę zmielić razem z obraną cebulą maszynką do mielenia mięsa z drobnym sitkiem, żeby zmielić ewentualne pozostałe ości.
  3. Kapustę sparzyć w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju i oddzielić liście. Nie wylewamy wody.
  4. Farsz rybny: zmieloną rybę wymieszać z przestudzoną kaszą, doprawić solą i pieprzem. Nadziewać liście kapusty farszem, zawijać gołąbki.
  5. Gołąbki ułożyć ciasno w naczyniu do zapiekania, zalać wodą ze sparzania kapusty (można zalać wodą z rozpuszczoną kostką rosołową). Przykryć. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 min do godziny.
  6. Sos: odlać do garnuszka wodę z pieczenia gołąbków, zagotować, rozrobić z koncentratem pomidorowym, zagęścić mąką, doprawić.
  7. Gołąbki podawać na gorąco polane sosem.

Pyszne gołąbki gotowe.

Smacznego!

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy