Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Gołąbki z młodej kapusty i ryżu

print Drukuj
Gołąbki z młodej kapusty i ryżu

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

2 oceny

Jest to lekkie, bezmięsne i dietetyczne danie. Gołąbki z młodej kapusty są pyszne. Podałam je z sosem koperkowym i wyszło bardzo smaczne danie. Polecam ten przepis.

składniki
  • 3 woreczki ryżu ( po 10 dag każdy )
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu
sposób przygotowania

Przepis na gołąbki z młodej kapusty i ryżu:

  1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy głąb i płuczemy.
  2. Do dużego garnka nalewamy gorącej wody, dodajemy łyżkę octu ( Jeżeli do wody w której sparzamy kapustę dodamy łyżkę octu, kapusta będzie nam się ładnie zawijać i nie będzie pękać. Ocet nie wpłynie na smak kapusty). Wkładamy kapustę i gotujemy kilka minut zdejmując kolejne liście. Następnie z miękkich liści ścinamy nożem zgrubienia.
  3. Farsz: Ryż gotujemy w osolonej wodzie i dokładnie osączamy, następnie wyjmujemy z woreczków. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i rumienimy na oleju, następnie dodajemy do ryżu wraz z olejem na którym się smażyła. Dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie dokładnie mieszamy.
  4. Na liście nakładamy porcje ryżu i zwijamy gołąbki.
  5. Gołąbki układamy w garnku, podlewamy gorącą wodą , tak około pół szklanki, dodajemy masło i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż gołąbki będą miękkie. Pod koniec duszenia gołąbki oprószamy solą i pieprzem.

Gołąbki z młodej kapusty podajemy od razu gorące z dowolnym sosem. Smacznego:)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!