· 1 główka kapusty włoskiej
· ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
· 1 torebka ryżu
· 2 szt. marchewki
· Sól
· Majeranek
· Jajko
· Vegeta
· Przecier pomidorowy
· 1 główka kapusty włoskiej
· ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
· 1 torebka ryżu
· 2 szt. marchewki
· Sól
· Majeranek
· Jajko
· Vegeta
· Przecier pomidorowy
1. Kapustę parzymy, wyjmujemy liście, grubszą część łodygi radziłabym usunąć żeby później lepiej się zawijały.
2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie i studzimy po ugotowaniu.
3. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, tak samo robimy z serem.
4. Do miski wkładamy mięso, ryż, wbijamy całe jajko, marchew, ser, przyprawiamy majerankiem oraz solą.
5. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
6. Do Brytfanny wlewamy trochę wody dodajemy Vegetę oraz przecier pomidorowy i gotujemy.
7. W tym czasie na liście kapusty nakładamy mięso i zawijamy, liście najlepiej ponakłuwać w kilku miejscach.
8. Gołąbki układamy ciasno w Brytfance i gotujemy około 40 minut.
9. Zalewamy śmietaną i jeszcze chwilę gotujemy.
10. Podajemy z ziemniakami.
11. Smacznego.
Dolmadakia czyli gołąbki z liści winogron
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu