Polecamy dzisiaj:

Ciasto czekoladowe z truskawkami.

Gołąbki

print Drukuj
Gołąbki

Marta

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.0

1 ocena

Tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem. Uwielbiam je i mogę jeść b często. Jest z nimi trochę pracy ale smak wynagradza trudy:)

składniki
  • 1 biała kapusta
  • 500 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej)
  • 3 saszetki ryżu (300 g)
  • czosnek do smaku
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oleju
sposób przygotowania

Przepis na gołąbki:

  1. Sparzyć kapustę i oddzielić liście. Najlepiej robić to w wodzie osolonej z dodatkiem odrobiny oleju. Wody po sparzeniu kapusty nie wylewać.
  2. W międzyczasie ugotować ryż na lekko twardo.
  3. Przestudzony ryż wymieszać z mięsem mielonym, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami.
  4. W liście kapusty zawijać nadzienie ryżowo-mięsne.
  5. Gołąbki układać w garnku wyłożonym liśćmi kapusty - należy to robić dość ciasno. Wyjdzie na pewno kilka warstw gołąbków.
  6. Gołąbki zalać wodą pozostałą po parzeniu kapusty (lub przygotowanym wcześniej bulionem). Zakryć liśćmi kapusty. Gotować ok. 50-60 min pod przykryciem na wolnym ogniu.

Gołąbki można dowolnie podgrzewac. Jest to danie na co najmniej dwa dni. Smacznego:0

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!