Gołąbki
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 6
Tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem. Uwielbiam je i mogę jeść b często. Jest z nimi trochę pracy ale smak wynagradza trudy:)
Składniki:
- 1 biała kapusta
- 500 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej)
- 3 saszetki ryżu (300 g)
- czosnek do smaku
- sól
- pieprz
- odrobina oleju
Sposób przygotowania:
Przepis na gołąbki:
- Sparzyć kapustę i oddzielić liście. Najlepiej robić to w wodzie osolonej z dodatkiem odrobiny oleju. Wody po sparzeniu kapusty nie wylewać.
- W międzyczasie ugotować ryż na lekko twardo.
- Przestudzony ryż wymieszać z mięsem mielonym, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami.
- W liście kapusty zawijać nadzienie ryżowo-mięsne.
- Gołąbki układać w garnku wyłożonym liśćmi kapusty - należy to robić dość ciasno. Wyjdzie na pewno kilka warstw gołąbków.
- Gołąbki zalać wodą pozostałą po parzeniu kapusty (lub przygotowanym wcześniej bulionem). Zakryć liśćmi kapusty. Gotować ok. 50-60 min pod przykryciem na wolnym ogniu.
Gołąbki można dowolnie podgrzewac. Jest to danie na co najmniej dwa dni. Smacznego:0
Autor: marta625
Polecamy również
Gołąbki domowe
Kto z nas nie lubi domowych potraw, takich, jak np. gołąbki? Idę o zakład, że wszyscy lubią :) Pomimo, że pracochłonną p...Gołąbki z pieczarkami
Gołąbki kojarzą nam się wyłącznie z połączeniem kapusty z farszem mięsno - ryżowym. Od niedawna przygotowuję jednak r&oa...Gołabki z dodatkiem sera żółtego
Gołąbki są pyszne warto spróbować moja córka innych nie chce jeśc.Gołąbki z mięsem
Co jak co, ale gołąbki raz na jakiś czas należy przygotować. Wiem, że nie jest to danie szybkie do zrobienia, ale też go...Gołąbki
Tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem. Uwielbiam je i mogę jeść b często. Jest z nimi trochę pracy ale smak wynagradza tru...Zobacz więcej przepisów na: