Gołąbki

Gołąbki

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem. Uwielbiam je i mogę jeść b często. Jest z nimi trochę pracy ale smak wynagradza trudy:)

Składniki:

  • 1 biała kapusta
  • 500 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej)
  • 3 saszetki ryżu (300 g)
  • czosnek do smaku
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oleju

Sposób przygotowania:

Przepis na gołąbki:

  1. Sparzyć kapustę i oddzielić liście. Najlepiej robić to w wodzie osolonej z dodatkiem odrobiny oleju. Wody po sparzeniu kapusty nie wylewać.
  2. W międzyczasie ugotować ryż na lekko twardo.
  3. Przestudzony ryż wymieszać z mięsem mielonym, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami.
  4. W liście kapusty zawijać nadzienie ryżowo-mięsne.
  5. Gołąbki układać w garnku wyłożonym liśćmi kapusty - należy to robić dość ciasno. Wyjdzie na pewno kilka warstw gołąbków.
  6. Gołąbki zalać wodą pozostałą po parzeniu kapusty (lub przygotowanym wcześniej bulionem). Zakryć liśćmi kapusty. Gotować ok. 50-60 min pod przykryciem na wolnym ogniu.

Gołąbki można dowolnie podgrzewac. Jest to danie na co najmniej dwa dni. Smacznego:0

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy