Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Ulubione gołąbki

print Drukuj
Ulubione gołąbki

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.8

6 ocen

Gołąbki lubię najbardziej, gdy są w młodej kapuście. Wprawdzie pierwsza kapusta, która pojawi się sklepach jest zbyt mała na gołąbki, ale już późniejsza nadaje się świetnie i gołąbki są wówczas najsmaczniejsze.

składniki
  • 2 główki młodej i dużej kapusty
  • 1 jajko
  • 2 szklanki ryżu
  • 70 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 kostki rosołowe
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • odrobina bazylii do sosu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 koncentrat pomidorowy
sposób przygotowania

Jak robimy gołąbki:

  1. Aby wykonać gołąbki kilka czynności musimy wykonać prawie w tym samym czasie. Najpierw w lekko posolonej wodzie obgotowujemy do obie kapusty i systematycznie zdejmujemy wierzchnie liście. Odstawiamy liście do wystudzenia.
  2. W międzyczasie przygotowujemy farsz. W tym celu mieszamy mięso mielone z uparowanym wcześniej ryżem (2 szklanki ryżu zagotowujemy w 4 szklankach osolonej wody), jajkiem, solą i pieprzem.
  3. Następnie na każdy liść nakładamy 2 łyżki stołowe farszu i zawijamy koperty.
  4. Gołąbki układamy ciasno w garnku i zalewamy bulionem (2 kostki rosołowe zagotowane z 4 litrami wody) i gotujemy 30-40 minut.
  5. Do garnka dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i odrobinę bazylii.
  6. Na koniec dodajemy koncentrat i sos zaprawiamy mąką.
  7. Po 15 minutach od zaprawienia sosu gołąbki są gotowe.

 

Smacznego życzę!

Ocena:
4.8
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!