Biszkopt:
3 łyżeczki octu
3 łyżeczki wody
11 jaj
1 szkl cukru
14 łyżek mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
Jabłka:
1,20 kg jabłek
1 galaretka pomarańczowa
Cukier do smaku
Masa budyniowa:
1 budyń śmietankowy
1,5 szkl mleka
¾ szkl cukru
1 margaryna
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy powoli żółtka wymieszane z wodą, mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i ocet. Mieszamy, wykładamy na blaszkę o wymiarach 25/36. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Studzimy i przekrawamy upieczone ciasto na trzy części.
Jabłka:
Jabłka obieramy i ścieramy na dużej tarce. Smażymy około godziny, po czym wsypujemy galaretkę pomarańczową i cukier do smaku. Studzimy.
Masa budyniowa:
W nie dużej ilości mleka mieszamy obydwie mąki i budyń w proszku. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy mąki. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy i miksujemy z utartą margaryną.
Przełożenie wykonanego ciasta:
Biszkopt- jabłka- masa budyniowa- biszkopt- masa budyniowa- biszkopt- dowolna dekoracja
Ciasto z masą kawową i jabłkami
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu