Zupa grochowa z wędzonym boczkiem

Zupa grochowa z wędzonym boczkiem

Ocena: ★

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Sprawdzony przepis na grochówkę - oto sycąca zupa w sam raz na chłodne dni. Warto robić często grochówkę, bo grochówka to naprawdę idealna zupa na zimne dni.

Składniki:

  • 300-400 g grochu
  • włoszczyzna
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 kiełbasa wiejska
  • 3 zemniaki
  • 6 szklanek wody
  • 1 cebula
  • trochę oleju
  • 2 łyżki mąki
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na grochówkę w moim wykonaniu:

  1. Groch przebrać, opłukać, namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie. Po tym czasie wodę zlać i groch ugotować w czystej wodzie, gdy jest miękki posolić.
  2. Ugotować wywar z boczku pokrojonego w drobną kostkę i włoszczyzny. Groch odcedzić i dodać do wywaru z boczku (można przetrzeć przez sito).
  3. Do zupy dorzucić kiełbasę - pokrojoną w kostkę i usmażoną na patelni, oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
  4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na jasnozłoty kolor, dodać mąkę i zrumienić na zasmażkę. Zasmażkę połączyć z zupą, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i majernakiem.

Grochówka gotowa.

Smacznego!

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy