Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Grzaniec z wina

print Drukuj
Grzaniec z wina

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.5

4 oceny

Grzaniec z wina jest znany na ziemiach polskich mniej więcej od XVI wieku. Dawniej grzaniec uchodził za lekarstwo i był skutecznym antidotum na wszelkie przeziębienia. Dziś też grzaniec smakuje najlepiej, gdy za oknem pogoda raczej niezachęcająca do spacerów.

składniki
  • wino - ilość zalezy od nas, zwykle 0,7 l
  • cynamon
  • plasterek pomarańczy
  • szczypta imbiru
  • kilka goździków
sposób przygotowania

Chociaż przepis na grzaniec jest wyjątkowo prosty, piwo lub wino oraz przyprawy, to jednak w doborze tych ostatnich jest źródło sukcesu. Idealny grzaniec to idealna kompozycja przypraw. Także dzięki przyprawom grzaniec zyskał kiedyś miano lekarstwa.

Co możemy dodać do grzańca:
Imbir – wpływa korzystnie na krążenie i trawienie
Cynamon – dzięki tej przyprawie można uniknąć wzdęć, biegunki.
Gałka muszkatołowa – pozytywnie wpływa na trawienie
Goździki – mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne

Przygotowanie grzańca nie powinno przysporzyć trudności nawet osobie, która nie spędza w kuchni zbyt wiele czasu.

Najważniejszy jest podstawowy składnik piwo lub wino. Jeśli używamy wina to wyłącznie czerwone półwytrawne lub półsłodkie. Jeśli piwo – koniecznie jasne pełne.

Święta zasada. Grzańca nie wolna zagotować! Maksymalna temperatura to 80 stopni C. A więc daleko do wrzenia.

Podczas podgrzewania dodajemy przyprawy. Podstawowe: goździki, cynamon, szczypta imbiru, coś do osłodzenia, miód lub cukier.

Zachęcam do eksperymentowania. Dozwolone są suszone owoce, ziele angielskie, kardamon, migdały, rodzynki. Idealnie pasuje też skórka pomarańczowa.

Życzę pysznego grzańca!

Ocena:
4.5
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!