Grzaniec z wina

Grzaniec z wina

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Grzaniec z wina jest znany na ziemiach polskich mniej więcej od XVI wieku. Dawniej grzaniec uchodził za lekarstwo i był skutecznym antidotum na wszelkie przeziębienia. Dziś też grzaniec smakuje najlepiej, gdy za oknem pogoda raczej niezachęcająca do spacerów.

Składniki:

  • wino - ilość zalezy od nas, zwykle 0,7 l
  • cynamon
  • plasterek pomarańczy
  • szczypta imbiru
  • kilka goździków

Sposób przygotowania:

Chociaż przepis na grzaniec jest wyjątkowo prosty, piwo lub wino oraz przyprawy, to jednak w doborze tych ostatnich jest źródło sukcesu. Idealny grzaniec to idealna kompozycja przypraw. Także dzięki przyprawom grzaniec zyskał kiedyś miano lekarstwa.

Co możemy dodać do grzańca:
Imbir – wpływa korzystnie na krążenie i trawienie
Cynamon – dzięki tej przyprawie można uniknąć wzdęć, biegunki.
Gałka muszkatołowa – pozytywnie wpływa na trawienie
Goździki – mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne

Przygotowanie grzańca nie powinno przysporzyć trudności nawet osobie, która nie spędza w kuchni zbyt wiele czasu.

Najważniejszy jest podstawowy składnik piwo lub wino. Jeśli używamy wina to wyłącznie czerwone półwytrawne lub półsłodkie. Jeśli piwo – koniecznie jasne pełne.

Święta zasada. Grzańca nie wolna zagotować! Maksymalna temperatura to 80 stopni C. A więc daleko do wrzenia.

Podczas podgrzewania dodajemy przyprawy. Podstawowe: goździki, cynamon, szczypta imbiru, coś do osłodzenia, miód lub cukier.

Zachęcam do eksperymentowania. Dozwolone są suszone owoce, ziele angielskie, kardamon, migdały, rodzynki. Idealnie pasuje też skórka pomarańczowa.

Życzę pysznego grzańca!

Autor: Piotrek

Polecamy nasze przepisy