Polecamy dzisiaj:

Żurek wielkanocny

Grzyby w occie na zimę

print Drukuj
Grzyby w occie na zimę

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
3.4

20 ocen

Gdy jesień w pełni to wiadomo, ze nastał właśnie czas na grzyby w occie. Uwielbiam chodzić po lesie i zbierać grzyby w leniwą niedzielę :) A później czas na marynowane grzyby. Bo nie ma to jak grzyby w occie jako przystawka np na świąteczny stół :) Przepis na grzyby w occie jest łatwy, więc do dzieła!

składniki
  • kilogram grzybów najlepiej prawdziwki
  • sól
  • woda do zalania w garnku i gotowania
  • Zalewa octowa do marynowanych grzybów:
  • ok. pół szklanki octu
  • łyżka soli
  • dwie szklanki wody
  • pieprz
  • łyżeczka cukru
  • pieprz
  • łyżeczka gorczycy
  • dwa liście laurowe
  • trzy ziarnka ziela angielskiego
  • dwie nieduże cebule
sposób przygotowania

Przepis na grzyby w occie w kilku krokach:

  1. Staram się zbierać małe grzyby (choć oczywiście zbiera się to co jest :), ale małe smakują najlepiej) i po przyjsciu z grzybobrania zabieram sie za nasze grzyby w occie.
  2. Oczyszczam grzyby, myję, kroję i obgotowuję w niedużej ilosci posolonej wody przez około 10 minut.
  3. W tzw. międzyczasie, gdy grzyby się obgotowują, przygotowuję zalewę octową. Obieram i kroję w piórka cebule i wrzucam je do garnka z wodą, octem oraz przyprawami. Całość gotuję.
  4. Gdy grzyby już są obgotowane to płuczę je pod bieżącą, zimną wodą i upycham w słoiczkach. Pamiętajmy, ze słoiczki trzeba wcześniej przygotować czyli w moim przypadku wyparzyć.
  5. Zalewam gorącą zalewą octową grzyby w słoikach i dokładnie zamykam.
  6. Teraz pora na spasteryzowanie, więc w dużym garnku układam słoiczki do góry dnem i gotuję tak z kwadrans.
  7. Pora na ostygnięcie i do piwnicy czy spiżarki, żeby czekały na swoją porę :)

Prawda, zę przepis na grzyby w occie nie taki straszny? :) Więc do dzieła i smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!