Marynowane grzyby słodko-kwaśne

Marynowane grzyby słodko-kwaśne

Ocena: ★

19 Ocen

portions

Ilość porcji: 0

Nie ma jesieni bez przetworów i marynat. A jeżeli marynaty - to oczywiście marynowane grzyby! Moim przebojem są grzyby w marynacie słodko-kwaśnej. Marynata słodko-kwaśna pasuje do różnych gatunków grzybów: prawdziwków, kurek, podgrzybków. Ważne jest jednak, żeby grzyby były małe i zdrowe. Wtedy marynata słodko-kwaśna najlepiej smakuje i mamy najsmaczniejsze grzyby marynowane!  

Składniki:

  • grzyby
  • sól

Do każdego słoika:

  • cebula - 1 plaster
  • listek laurowy - 2-3 szt.
  • ziele angielskie - 3 ziarenka
  • czarny pieprz -  3 ziarenka

Marynata:

  • ocet - 450 ml
  • woda - 50 ml
  • cukier - ½ kg

Sposób przygotowania:

A oto przepis na grzyby w marynacie słodko-kwaśnej w kilku krokach:

  1. Oczyść i umyj grzyby.
  2. Przełóż grzyby do garnka, zalej wodą i przypraw solą.
  3. Gotuj grzyby na wolnym ogniu, ok. 40 minut.
  4. W tym czasie, do czystych i wyparzonych słoików włóż na dno plasterek cebuli, 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz liście laurowe.
  5. Wymieszaj składniki zalewy, aż do rozpuszczenia cukru, następnie zagotuj i odstaw.
  6. Odcedź grzyby i wkładaj gorące do słoików.
  7. Zalej grzyby gorącą zalewą, mocno dokręć wieczka i ustaw do góry dnem do wystygnięcia. Mamy grzyby marynowane.

Pora grzybobrania jeszcze trwa. Nie czekaj więc dłużej i poszukaj grzybów, które w słodko-kwaśnej marynacie będą smakować doskonale. A w zimę, gdy się otworzy takie grzyby marynowane ... ech, delicje... :)

Smacznego!

 

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy