Marynowane grzyby słodko-kwaśne
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
19 Ocen
Ilość porcji: 0
Nie ma jesieni bez przetworów i marynat. A jeżeli marynaty - to oczywiście marynowane grzyby! Moim przebojem są grzyby w marynacie słodko-kwaśnej. Marynata słodko-kwaśna pasuje do różnych gatunków grzybów: prawdziwków, kurek, podgrzybków. Ważne jest jednak, żeby grzyby były małe i zdrowe. Wtedy marynata słodko-kwaśna najlepiej smakuje i mamy najsmaczniejsze grzyby marynowane!
Składniki:
-
grzyby
-
sól
Do każdego słoika:
-
cebula - 1 plaster
-
listek laurowy - 2-3 szt.
-
ziele angielskie - 3 ziarenka
-
czarny pieprz - 3 ziarenka
Marynata:
-
ocet - 450 ml
-
woda - 50 ml
- cukier - ½ kg
Sposób przygotowania:
A oto przepis na grzyby w marynacie słodko-kwaśnej w kilku krokach:
-
Oczyść i umyj grzyby.
-
Przełóż grzyby do garnka, zalej wodą i przypraw solą.
-
Gotuj grzyby na wolnym ogniu, ok. 40 minut.
-
W tym czasie, do czystych i wyparzonych słoików włóż na dno plasterek cebuli, 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz liście laurowe.
-
Wymieszaj składniki zalewy, aż do rozpuszczenia cukru, następnie zagotuj i odstaw.
-
Odcedź grzyby i wkładaj gorące do słoików.
-
Zalej grzyby gorącą zalewą, mocno dokręć wieczka i ustaw do góry dnem do wystygnięcia. Mamy grzyby marynowane.
Pora grzybobrania jeszcze trwa. Nie czekaj więc dłużej i poszukaj grzybów, które w słodko-kwaśnej marynacie będą smakować doskonale. A w zimę, gdy się otworzy takie grzyby marynowane ... ech, delicje... :)
Smacznego!
# Tagi:
Autor: Mika
Polecamy również
Gąski ( Grzyby) marynowane
Sezon Grzybowy trzeba wykorzystać.Grzyby mrożone
Oprócz tradycyjnego wekowania, grzyby możemy też przchowowyać w zamrażarce. Mrożone grzyby można wykorzystać np....Grzyby marynowane
Pyszne z pieczywem, jako dodatki do dań, ale i jako przystawki są wystrzałowe!Marynowane grzyby słodko-kwaśne
Nie ma jesieni bez przetworów i marynat. A jeżeli marynaty - to oczywiście marynowane grzyby! Moim przebojem są g...Podgrzybki w marynacie korzennej
Tej jesieni grzybiarze są zadowolenia, bo mogą z powodzeniem oddawać się swojemu hobby. W kuchni zaś królują grzy...Zobacz więcej przepisów na: