Gulasz wieprzowy z papryką

Gulasz wieprzowy z papryką

Ocena: ★

20 Ocen

portions

Ilość porcji: 3

Zimą lubimy rozgrzewające i sycące dania. Dla mnie ulubionym daniem zimowym jest gulasz wieprzowy z papryką. Odpowiednio miękkie mięso z dodatkiem świeżej papryki sprawia, że mój gulasz wieprzowy jest naprawdę pyszny. Myślisz, że trudno jest ugotować taki gulasz wieprzowy z papryką? Jesteś w błędzie. Wypróbuj mój przepis!

Składniki:

  • szynka wieprzowa - 300 g
  • papryka czerwona - 3
  • cebule - 3
  • pomidor - 1 duży (lub przecier)
  • oliwa
  • przyprawy (papryka, chili, kminek) według uznania
  • rosół warzywny (może być z kostki bulionowej)

Sposób przygotowania:

A teraz przeczytaj mój przepis na gulasz wieprzowy z papryką:

  1. Mięso, paprykę i cebulę pokrój w kostkę.  
  2. Mięso zarumień na patelni na rozgrzanym oleju.  
  3. Dodaj pozostałe składniki i smaż kilka minut ciągle mieszając.
  4. Całość zalej rosołem i duś na małym ogniu.
  5. Dodaj pomidor lub przecier pomidorowy
  6. Zredukuj bulion.
  7. Przypraw całość do smaku.

Zimą, nie mamy dostępu do dobrych pomidorów, więc zastępuję je przecierem. Gulasz wieprzowy z papryką smakuje najlepiej, kiedy jego smaki dobrze się połączą. Gulasz podaję z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!

Autor: Andrzej

Polecamy nasze przepisy