Paprykowy gulasz

Paprykowy gulasz

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 3

Sprawdzony przepis na bardzo smaczny gulasz z dodatkiem czerwonej papryki i to właśnie dzięki niej zachwyca pięknym pomarańczowo-czerwonym kolorem.

Składniki:

  • łopatka bez kości 1 kg
  • cebula biała 1 duża 
  • papryka czerwona 1 szt 
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • czosnek 1 ząbek 
  • pepperoni 1 szt 
  • papryka 1 szt 
  • liść laurowy 3 szt 
  • ziele angielskie 4 ziarnka
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na gulasz paprykowy:

  1. najpierw trzeba łopatkę pokroić w kostkę, przełożyć do miski, posypać papryką, dodać pokrojoną w piórka cebulę i odstawić na noc do lodówki
  2. następnego dnia mięso podsmażamy, do garnka wlewamy wodę, dodajemy liść i ziele angielskie
  3. paprykę czewoną kroimy na paski i dodajemy do mięsa i dusimy do miękkości. Gdy mięso i papryka są miękkie oddzielamy mięso od wywaru, wywar przelewamy do naczynia i miksujemy z ząbkiem czosnku
  4. następnie ponownie przelewamy do garnka i dodajemy mięso. W razie konieczności jeszcze nasz gulasz doprawiamy.

Pyszny gulasz gotowy.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy