Domowe burgery drobiowe
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 6
Pracy mnóstwo jest przy takich burgerach, ale warto się poświęcić i je przygotować. Wszystko przygotowałam samodzielnie, więc jest dużo zdrowiej od kupnych i dużo pyszniej. Polecam nawet na obiad.
Składniki:
Bułki:
3 dag drożdży
5 dag masła
3 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
Dodatkowo do bułek:
ziarna sezamu ( około 2-3 łyżki )
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 jajko
Mięso:
2 jajka
1 bułka namoczona i odciśnięta
podwójny filet z kurczaka
sól ziołowa do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do obtaczania
Dodatki:
6 plastrów dowolnego sera żółtego
kilka liści zielonej sałaty
1 ogórek zielony
1 duży pomidor
1 cebula
ketchup, majonez do smaku
Sposób przygotowania:
1. Bułki: Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce żeby ruszyły. Następnie do mąki dodajemy sól, masło i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto na stolnicy posypanej mąką, przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. Tak wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy 6 okrągłych bułek. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
2. Pieczenie: Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Sezam lekko dociskamy do bułek. Na dole piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Bułki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni, do zrumienienia.
3. Mięso: Mięso myjemy, dokładnie osuszamy i mielimy w maszynce razem z bułką. Do zmielonej masy dodajemy jajka, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą ziołową. Dokładnie wyrabiamy. Następnie z masy formujemy okrągłe płaskie krążki i obtaczamy w bułce tartej. Krążki mięsa smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, do miękkości i zrumienienia mięsa.
4. Dodatki: Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy, następnie obieramy i kroimy w plasterki.
5. Podanie: Upieczone bułki przekrawamy na połowę i nakładamy według uznania: warzywa, mięso, ser i ketchup lub majonez.
6. Podajemy i smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Domowe burgery
Przepis na domowe hamburgery. Macie ochotę na coś pysznego? Jeżeli tak, to zapraszam na pyszne domowe burgery.Domowe burgery drobiowe
Pracy mnóstwo jest przy takich burgerach, ale warto się poświęcić i je przygotować. Wszystko przygotowałam samodz...Hamburger z mielonych żołądków drobiowych
Przepis na domowe hamburgery. A może by tak kotlet do hamburgerów zrobić z żołądków drobionych mielonych??...Zobacz więcej przepisów na: