Domowe burgery drobiowe

Domowe burgery drobiowe

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Pracy mnóstwo jest przy takich burgerach, ale warto się poświęcić i je przygotować. Wszystko przygotowałam samodzielnie, więc jest dużo zdrowiej od kupnych i dużo pyszniej. Polecam nawet na obiad.

Składniki:

Bułki:

3 dag drożdży

5 dag masła

3 szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka soli

2 łyżki cukru

1 szklanka ciepłego mleka

 

Dodatkowo do bułek:

ziarna sezamu (  około 2-3 łyżki )

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 jajko

 

Mięso:

2 jajka

1 bułka namoczona i odciśnięta

podwójny filet z kurczaka

sól ziołowa do smaku

pieprz do smaku

olej do smażenia

bułka tarta do obtaczania

 

Dodatki:

6 plastrów dowolnego sera żółtego

kilka liści zielonej sałaty

1 ogórek zielony

1 duży pomidor

1 cebula

ketchup, majonez do smaku

 

Sposób przygotowania:

1.  Bułki: Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce żeby ruszyły. Następnie do mąki dodajemy sól, masło i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto na stolnicy posypanej mąką, przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. Tak wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy 6 okrągłych bułek. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

2. Pieczenie: Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Sezam lekko dociskamy do bułek. Na dole piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Bułki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni, do zrumienienia.

3. Mięso: Mięso myjemy, dokładnie osuszamy i mielimy w maszynce razem z bułką. Do zmielonej masy dodajemy jajka, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą ziołową. Dokładnie wyrabiamy. Następnie z masy formujemy okrągłe płaskie krążki i obtaczamy w bułce tartej. Krążki mięsa smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, do miękkości i zrumienienia mięsa.

4. Dodatki: Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy, następnie obieramy i kroimy w plasterki.

5. Podanie: Upieczone bułki przekrawamy na połowę i nakładamy według uznania: warzywa, mięso, ser i ketchup lub majonez.

6. Podajemy i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy