Hummus z czerwoną papryką
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
7 Ocen
Ilość porcji: 4
Przepis na hummus z czerwoną papryką to kolejna wariacja na temat hummusu. W mojej kuchni najczęściej wykorzystuje hummus z czerwoną papryką do grzanek i kanapek na drugie śniadanie, chociaż możliwości jego wykorzystania jest wiele. Hummus z czerwoną papryką doskonale nadaje się również jako dodatek do tortilli czy też po prostu jako dip do surowych warzyw.
Składniki:
- Ciecierzyca 1,5 szklanki
- Czerwona papryka 1 sztuka
- Pasta tahini 1 łyżka
- Olej sezamowy 2 łyżki
- Czosnek 1 ząbek
- Sok z 1/2 cytryny
- Sól do smaku
Sposób przygotowania:
Aby przygotować hummus z czerwoną papryką należy:
- Piekarnik rozgrzać do180°C.
- Paprykę piec w całości, aż na skórce zaczną pojawiać się czarne plamy.
- Upieczoną paprykę przełożyć do salaterki, przykryć i pozostawić do wystudzenia
- Po wystygnięciu zdjąć skórkę i oczyścić paprykę z nasion
- Paprykę, cieciorkę oraz wszystkie pozostałe składniki zmiksować na gładką pastę za pomocą blendera.
- Doprawić do smaku solą i przełożyć do miseczki. Mamy wspaniały hummus.
Smacznego!
Autor: Marta
Polecamy również
Hummus z pieczonym burakiem
Na sam widok różowego hummusu z pieczonym burakiem niejednemu może pociec ślinka. Piękny, smakowity kolor hummusu...Klasyczny hummus
Klasyczny hummus najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepły! Klasyczny hummus skrop oliwą, a w wersji light posyp z...Hummus z czerwoną papryką
Przepis na hummus z czerwoną papryką to kolejna wariacja na temat hummusu. W mojej kuchni najczęściej wykorzystuje...Zielony hummus
Do przygotowania zielonego hummusu używam jarmużu lub szpinaku. Jarmuż zaliczany jest do superfood, ale pamiętajcie co z...Zobacz więcej przepisów na: