Klasyczny hummus

Klasyczny hummus

Ocena:

24 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Klasyczny hummus najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepły!  Klasyczny hummus skrop oliwą, a w wersji light posyp zieloną kolendrą, natką pietruszki, kuminem lub suszonymi pomidorami i zajadaj z pokrojonymi w słupki warzywami. W takiej wersji klasyczny hummus będzie smakowitym posiłkiem dostarczającym białko, potas, fosfor, błonnik oraz większość witamin z grupy B.

Składniki:

  • Ciecierzyca, sucha 200 g (namoczona przez noc)
  • Pasta tahini 100g (ziarna sezamu zmielone z olejem sezamowym, oliwą i wodą)
  • Czosnek 2 ząbki
  • Oliwa extra vergin
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Woda źródlana lub przegotowana
  • Sól morska do smaku

Sposób przygotowania:

Przepis na klasyczny hummus to: 

  1. Namoczoną wcześniej ciecierzycę odcedź i gotuj około 2 godzin na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj do niej łyżeczkę soli morskiej.
  2. Gdy ciecierzyca będzie zupełnie miękka, odcedź i zmiksuj w blenderze.
  3. Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, aby powstała gładka masa.
  4. Jeśli trzeba, dodaj nieco wody źródlanej. 

W lodówce hummus przechowuj do trzech dni, smacznego!

 

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy