Klasyczny hummus
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
24 Ocen
Ilość porcji: 4
Klasyczny hummus najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepły! Klasyczny hummus skrop oliwą, a w wersji light posyp zieloną kolendrą, natką pietruszki, kuminem lub suszonymi pomidorami i zajadaj z pokrojonymi w słupki warzywami. W takiej wersji klasyczny hummus będzie smakowitym posiłkiem dostarczającym białko, potas, fosfor, błonnik oraz większość witamin z grupy B.
Składniki:
- Ciecierzyca, sucha 200 g (namoczona przez noc)
- Pasta tahini 100g (ziarna sezamu zmielone z olejem sezamowym, oliwą i wodą)
- Czosnek 2 ząbki
- Oliwa extra vergin
- Sok z cytryny 2 łyżki
- Woda źródlana lub przegotowana
- Sól morska do smaku
Sposób przygotowania:
Przepis na klasyczny hummus to:
- Namoczoną wcześniej ciecierzycę odcedź i gotuj około 2 godzin na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj do niej łyżeczkę soli morskiej.
- Gdy ciecierzyca będzie zupełnie miękka, odcedź i zmiksuj w blenderze.
- Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, aby powstała gładka masa.
- Jeśli trzeba, dodaj nieco wody źródlanej.
W lodówce hummus przechowuj do trzech dni, smacznego!
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również
Hummus z czerwoną papryką
Przepis na hummus z czerwoną papryką to kolejna wariacja na temat hummusu. W mojej kuchni najczęściej wykorzystuje...Zielony hummus
Do przygotowania zielonego hummusu używam jarmużu lub szpinaku. Jarmuż zaliczany jest do superfood, ale pamiętajcie co z...Klasyczny hummus
Klasyczny hummus najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepły! Klasyczny hummus skrop oliwą, a w wersji light posyp z...Hummus z pieczonym burakiem
Na sam widok różowego hummusu z pieczonym burakiem niejednemu może pociec ślinka. Piękny, smakowity kolor hummusu...Zobacz więcej przepisów na: