Indyk faszerowany papryką i pieczarkami

Indyk faszerowany papryką i pieczarkami

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Osobiście zasmakowałam w indyku faszerowanym papryką i pieczarkami już jako dziecko. Muszę się przyznać, że indyk faszerowany papryką i pieczarkami był sposobem mojej mamy na "zmuszenie" mnie do zjedzenia nielubianego przeze mnie mięsa indyka! Wypróbujcie przepis na indyka faszerowanego papryką i pieczarkami na własnych dzieciakach :)

 

Składniki:

  • Pierś z indyka 1,5 kg
  • Pieczarki 200 g pieczarek
  • Czerwona papryka 1/2 sztuki
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Jajko 1 sztuka
  • Czosnek 3 ząbki
  • Pieprz, sól
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki

 

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na indyka faszerowanego papryką i pieczarkami

  1. Filet z indyka oczyścić, umyć, osuszyć i rozkroić tak aby powstał płat mięsa o równej grubości - delikatnie rozbić
  2. Następnie nasmarować filet czosnkiem, pieprzem i solą (nasmarowanie oliwą na tym etapie, utrudni faszerowanie mięsa)
  3. Wstawić do lodówki na 2 godziny, aby mięso skruszało
  4. Pieczarki i paprykę obrać, umyć i drobno posiekać
  5. Podsmażyć pieczarki razem z papryką przez 5 minut
  6. Zostawić do ostygnięcia
  7. Dodać posiekaną natkę - całość dokładnie wymieszać z jajkiem
  8. Wyjąć mięso z lodówki, rozłożyć na desce, na środek nałożyć farsz i zawinąć
  9. brzegi mięsa spiąć wykałaczkami i owinąć sznurkiem masarskim
  10. Wierzch mięsa natrzeć oliwą i włożyć do rękawa do pieczenia
  11. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180°C
  12. Gdy mięso lekko ostygnie przełożyć do innego naczynia. Odczekać godzinę i wstawić do lodówki na noc

Na następny dzień można było spokojnie je już kroić nie bojąc się, że się pokruszy.

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy