Indyk faszerowany pieczarkami

Indyk faszerowany pieczarkami

Ocena: ★

9 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Dziś na obiad polecam indyka faszerowanego pieczarkami. Indyk faszerowany pieczarkami urozmaici niejeden jadłospis, w którym króluje grillowana pierś kurczaka. A czy wiedzieliście, że w badaniach na myszach pieczarki charakteryzują się najpotężniejszą aktywnością antyrakową? Za to działanie pieczarek odpowiadają substancje o dość tajemniczej nazwie, czyli polisacharydy.

 

Składniki:

  • Filet z indyka ok 1 kg Pieczarki 200 g pieczarek
  • Natka pietruszki 1 pęczek natki pietruszki Mozarella 150 g Sok z cytryny 1/2 Jajko1 sztuka Bułka tarta 2 łyżki
  • Sól, pieprz,
  • Zioła prowansalskie
  • Olej rzepakowy 3 łyżki
  • Miód 1 łyżka
  • Słodka papryka 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Aby przygotować indyka faszerowanego pieczarkami należy:

  1. Filet umyć, naciąć pierś w taki sposób aby w środku powstała kieszeń (uważając, aby nie przeciąć mięsa na wylot)
  2. Polać 2 łyżkami soku z cytryny, natrzeć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi - odstawić do lodówki na minimum 2 godziny
  3. Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę, posolić, skropić resztą soku z cytryny - podsmażyć na oleju odparowując płyn
  4. Natkę pietruszki drobno posiekać. Mozarelle zetrzeć na tarce
  5. Wystudzone pieczarki wymieszać z serem, jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki - doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Farszem nadziać kieszeń w mięsie, spiąć wykałaczkami i związać sznurkiem. Wstawić filet do piekarnika nagrzanego do 180°C
  7. Przygotować polewę: miód, słodką paprykę wymieszać dokładnie z łyżką oleju
  8. Po 40 minutach pieczenia, filet posmarować polewą. Piec jeszcze przez 10 minut

 

Gotowe!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy