Biszkoptowa rolada pieczona z jabłkami.

Biszkoptowa rolada pieczona z jabłkami.

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Polecam przepis na pyszną roladę pieczoną z jabłkami. Rolada z jabłkami pysznie pachnie owocami i cynamonem.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na nadzienie do rolady:
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 6 dużych jabłek
  • cynamon mielony według uznania
  • 1 łyżeczka masła
  • Dodatkowy składnik:
  • cukier puder do oprószenia rolady

Sposób przygotowania:

Przepis na roladę z jabłkami w kilku krokach:

Przygotowuję nadzienie:

1. Najpierw jabłka myję i osuszam, następnie obieram i usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki lub w plasterki. W garnku rozpuszczam masło i wrzucam jabłka, dodaję cukier i często mieszając duszę aż będą lekko miękkie, ale nie powinny być rozpadające się. Do uduszonych dodaję cynamon według własnego smaku i studzę.

Przygotowuję biszkopt:

2. Najpierw białka ubijam na sztwną pianę, nastepnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam aż się rozpuści. Dodaję żółtka, wodę i olej, chwilę ubijam. Na końcu wsypuję obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam.

Przygotowuję do pieczenia:

3. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładam papierem do pieczenia. Następnie rozkładam równomiernie wystudzone jabłka, a na jabłka ciasto biszkoptowe.

Piekę:

4. Następnie ciasto piekę przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Dla pewności sprawdzam suchym patyczkiem czy jest upieczone.

Przygotowuję do podania:

5. Upieczone gorące ciasto wyjmuję na czystą ściereczkę, zwijam formując roladę, tak, żeby jabłka były w środku. Roladę studzę. Po tym czasie kroję w plastry, oprószam cukrem pudrem i podaję. Rolada jabłkowa gotowa.

Życzę smacznego :)

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy