Jaglana owsianka - jaglanka

Jaglana owsianka - jaglanka

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Lubicie zupy mleczne, a znudziła się Wam tradycyjna owsianka? W takim razie proponuje wyrwać się ze śniadaniowego schematu i przygotować równie pożywną i zdrową jaglaną owsiankę - jaglankę. Taka jaglanka dostarcza pełnowartościowego białka, węglowodanów, a równocześnie jest lekkostrawna i przede wszystkim smaczna! Jaglana owsianka - jaglanka - w sam raz na zdrowy początek dnia:)

Składniki:

  • Kasza jaglana 1/2 szklanki
  • Siemię lniane 1 łyżeczka
  • Sok jabłkowy 2 i 1/2 szklanki
  • Jabłko 1 sztuka
  • Otręby łyżeczka
  • Jogurt naturalny 6 łyżek
  • Cynamon 1/2 łyżeczki
  • Orzechy włoskie
  • Sok z cytryny

Sposób przygotowania:

A jak przygotować jaglaną owsiankę? Instrukcja poniżej :)

  1. Do rondelka wsypać kaszę i siemię lniane
  2. Zalać 2 szklankami soku jabłkowego, dodać cynamon - zagotować
  3. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 20-25 minut do miękkości kaszy
  4. Na koniec dodać resztę soku jabłkowego - wymieszać
  5. Nałożyć do miseczek, dodać po ok. 1-2 łyżki jogurtu naturalnego na porcję
  6. Orzechy zrumienić na patelni, następnie dodać do jaglanki
  7. Jabłko umyć, pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  8. Dodać jabłko i skropić sokiem z cytryny

Pyszne śniadanie gotowe :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy