Jagodzianki z twarogiem

Jagodzianki z twarogiem

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Miękkie, puszyste jagodzianki z dużą ilością jagódek i twarogu. Smakują wszsytkim, polecam poki sezon na jagody w pełni.

Składniki:

  • mąka 1/2 kg
  • ciepłe mleko 1/2 szklanki
  • drożdże suche 1 opakowanie
  • jajka 2 duże
  • twaróg 1 kostka
  • jagody w/g uznania

Sposób przygotowania:

Przepis na jagodzianki z twarogiem:

  1. W dużej misce umieścić  mąkę, suche drożdze, jajka roztrzepać z cukrem, dodać do mąki, wymieszać
  2. Masę przełożyć na blat i zacząć wyrabiać dolewając letnie mleko
  3. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od rąk, wtedy ciasto podsypać mąką przykryć ściereczką i zostawić na 1 godz.
  4. Jagody umyć, twaróg pokruszyć (można dodać cukier)
  5. Jak ciasto ładnie wyrośnie rozwałkować na prostokąt, posmarować twarogiem, posypać jagodami następnie złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, ułożyć na blaszkę ,ostrym nożem pokroić na 12 części.
  6. Posmarować masłem i po 10 minutach wstawić do gorącego piekarnika (180 st.) na 20 minut

Jagodzianki z twarożkiem po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego:)

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy