Jagodzianki
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
3 Ocen
Ilość porcji: 30
Jagodzianki to najlepsze bułeczki na świecie, mięciutkie i pachnące. Ja do ich przygotowania użyłam jagód kamczackich z własnego ogródka, ale z powodzeniem mogą to być borówki leśne lub amerykańskie.
Składniki:
Ciasto:
- 5 dag drożdży świeżych
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 3 łyżki stopionego masła lub margaryny
- pół szklanki cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
Dodatkowo:
- 1 szklanka jagody kamczackiej
Sposób przygotowania:
Przepis na jagodzianki:
- Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, ciepłego mleka i mąki. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce.
- Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
- Do mąki dajemy wyrośnięte drożdże i utarte jajka, mieszamy i stopniowo wlewając mleko i zagniatamy ciasto, na koniec dadajemy stopione masło i zagniatamy mięciutkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
- Jagody kamczackie myjemy i osuszamy, następnie rozgniatamy je widelcem ( najlepiej jest to zrobić przed samym wałkowaniem ciasta).
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy na kwadraty,następnie na każdy nakładamy porcje jagód i zwijamy bułeczki, zlepiając brzegi.
- Tak wykonane bułeczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je około 30 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.
Upieczone bułeczki drożdżowe z jagodami są gotowe do podania. Smacznego
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Różyczki jagodowe
Puszyste bułeczki z mnóstwem jagód w środku czyli polecam sprawdzony przepis na jagodzianki. Pyszne, aroma...Jagodzianka
Jagodzianki to tylko popijać zimnym mlekiem i jeść bez ograniczeń bo sezon na jagody zaraz dobiegnie końca. A te drożdz...Jagodzianka
Gdy sezon w pełni, a jagody świeżo zebrane to przepis na jagodzianki musi być. Jagody połączone z kokosem to naprawdę py...Drożdżowe z jagodą
Bułeczki drożdżowe z jagodą wychodzą puszyste i mięciutkie, także polecam sprawdzony przepis na domowe jagodzianki!Jagodzianki z twarogiem
Miękkie, puszyste jagodzianki z dużą ilością jagódek i twarogu. Smakują wszsytkim, polecam poki sezon na jagody w...Zobacz więcej przepisów na: