Jagodzianki

Jagodzianki

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Jagodzianki to najlepsze bułeczki na świecie, mięciutkie i pachnące. Ja do ich przygotowania użyłam jagód kamczackich z własnego ogródka, ale z powodzeniem mogą to być borówki leśne lub amerykańskie. 

Składniki:

Ciasto:

  • 5 dag drożdży świeżych
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki stopionego masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka

Dodatkowo:

  • 1 szklanka jagody kamczackiej

Sposób przygotowania:

Przepis na jagodzianki:

  1. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, ciepłego mleka i mąki. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce.
  2. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  3. Do mąki dajemy wyrośnięte drożdże i utarte jajka, mieszamy i stopniowo wlewając mleko i zagniatamy ciasto, na koniec dadajemy  stopione masło i zagniatamy mięciutkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
  4. Jagody kamczackie myjemy i osuszamy, następnie rozgniatamy je widelcem ( najlepiej jest to zrobić przed samym wałkowaniem ciasta).
  5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy na kwadraty,następnie na każdy nakładamy porcje jagód i zwijamy bułeczki, zlepiając brzegi.
  6. Tak wykonane bułeczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je około 30 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

Upieczone bułeczki drożdżowe z jagodami są gotowe do podania. Smacznego

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy