Jajecznica z kurkami na maśle

Jajecznica z kurkami na maśle

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Nawet ci, którzy nie przepadają za grzybami, z reguły, nie mają nic przeciwko kurkom. Jajecznica z kurkami na maśle, z dodatkiem czerwonej cebuli to danie, które naprawdę smakuje każdemu. Zajrzyj do lodówki - na pewno znajdziesz tam składniki do jajecznicy z kurkami na maśle. Do dzieła!  

Składniki:

  • jaja - 4 szt.
  • świeże kurki - 2 garście
  • czerwona cebula - ½ główki
  • masło - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

A teraz krótka instrukcja przygotowania jajecznicy z kurek na maśle:

  1. Oczyścić kurki z piasku i brudu i pokroić na mniejsze kawałki (można w całości gdy są bardzo drobne).
  2. Pokroić cebulę w kosteczkę, posolić i dusić około 3-4 minuty na rozgrzanym maśle.
  3. Następnie dorzucić starannie umyte, wyczyszczone i pokrojone kurki i dusić około 5 minut.
  4. Kiedy kurki będą dość miękkie wbić jajka i smażyć do ich ścięcia.

Jajecznicę z kurkami na maśle podajemy natychmiast po usmażeniu. Możemy ją posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki i podawać z kiszonym ogórkiem. Smacznego!

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy