Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

Ocena: ★

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Jajka warto jeść codziennie, a już przepisy na Wielkanoc to istny festiwal jajeczny. I bardzo dobrze, gdyż jajka zawierają ogromną ilość różnych składników odżywczych, w jajku znajduje się białko w najczystszej postaci, jajko pomaga zachować zdrową sylwetkę i sprzyja odchudzaniu a jedzenie jajek chroni oczy, serce i inne narządy. Same zalety, dlatego Kuchnia Fit poleca jajka faszerowane!

Składniki:

  • jaja na twardo, 4 szt.
  • pieczarki, 2 średnie
  • świeży szczypiorek, 2 łyżeczki
  • sałata zielona, 4 liście
  • jogurt naturalny, 4 łyżki
  • pieprz cayenne, 1 g
  • natka pietruszki
  • rzeżucha

Sposób przygotowania:

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami krok po kroku:

  1. Gotujemy jajka na twardo.
  2. Kroimy na połówki, a następnie wydrążamy żółtka, które umieszczamy w miseczce.
  3. Do żółtek dodajemy starte na wiórki pieczarki, ugotowane wcześniej na parze.
  4. Po rozmieszaniu dodajemy 2 łyżki posiekanego szczypiorku oraz 4 łyżki jogurtu naturalnego. Doprawiamy pieprzem cayenne.
  5. Wszystko mieszamy, uzyskując jednolitą masę i uzupełniamy puste połówki białek.
  6. Wykładamy na liście sałaty i ozdabiamy jajka faszerowane natką pietruszki oraz rzeżuchą.

Jajka faszerowane pieczarkami gotowe - smacznego!

Autor: Kuchnia Fit

Polecamy nasze przepisy