Pieczony kalafior


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 3
Kalafior pieczony w całośći
Składniki:
- 1 cały kalafior
- ok. 2 litry wody
- 2 kostki rosołowe
- 5 ząbków czosnku
- oregano
- 2 łyżki masła
- mielona papryka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kalafior gotować pod przykryciem 10-12 minut w wodzie z dodatkiem kostek rosołowych, pokrojonego w duże cząstki czosnku, oregano. Kalafior powinien być lekko miękki z zewnątrz. Obgotowany kalafior wyjąć z garnka i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obłożyć ząbkami czosnku, z którymi się gotował. Polać rozpuszczonym masłem i obsypać przyprawami. Piec przez około pół godziny w temp. 220 stopni, aż kalafior nabierze złotego koloru. Podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.
# Tagi:
Autor: marta625
Polecamy również

Panierowny kalafior.
Taki kalafior to bardzo smaczny dodatek np. do drugiego dania. Panierowany i smażony na maśle. Możemy go podać np. z zie...
Pieczony kalafior
Kalafior pieczony w całośćiZobacz więcej przepisów na:
Kalafior smażony

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.