Kalmarowe risotto
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 2
Przepis na kalmarowe risotto to coś dla miłośników frutti di mare, idealne połaczenie ryżu i kalmarów. Przepis na takie risotto nie jest skomplikowany, a efekt będzie naprawde pyszny! Polecam przepis na risotto w moim wydaniu!
Składniki:
- kalmary 200 gr
- ryż do risotta 1/2 szklanki
- papryka czerwona 1 mała
- bulion 2 szklanki
- masło 1 łyżka
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- szczypiorek
- sól do smaku
- pieprz
Sposób przygotowania:
Przepis na risotto z kalmarami, pyszne risotto z owocami morza:
- najpierw na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę w kostkę oraz ząbki czosnku w całości
- teraz trzeba pokroić papryczkę i szczypiorek
- teraz do podsmażonej cebuli wsypujemy ryż i dobrze go mieszamy, następnie stopniowo dolewamy bulion, drugą łyżkę wlewamy dopiero jak pierwszą wchłonie ryż i tak postępujemy aż zużyjemy cały bulion
- następnie dodajemy pokrojoną papryczkę, doprawiamy i wyjmujemy ząbki czosnku
- kalmary kroimy w krążki i podsmażamy na maśle, podsmażone kalmary dodajemy do ryżu i po wymieszaniu dodajemy szczypiorek, w razie potzreby ponownie doprawiamy a na koniec lekko skrapiamy cytryną.
Risotto z kalmarami najlepiej smakuje podawane na ciepło.
Smacznego!