Kalmarowe risotto

Kalmarowe risotto

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Przepis na kalmarowe risotto to coś dla miłośników frutti di mare, idealne połaczenie ryżu i kalmarów. Przepis na takie risotto nie jest skomplikowany, a efekt będzie naprawde pyszny! Polecam przepis na risotto w moim wydaniu!

Składniki:

  • kalmary 200 gr
  • ryż do risotta 1/2 szklanki 
  • papryka czerwona 1 mała 
  • bulion 2 szklanki 
  • masło 1 łyżka
  • cebula 1 sztuka 
  • czosnek 2 ząbki 
  • szczypiorek
  • sól do smaku
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na risotto z kalmarami, pyszne risotto z owocami morza:

  1. najpierw na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę w kostkę oraz ząbki czosnku w całości
  2. teraz trzeba pokroić papryczkę i szczypiorek
  3. teraz do podsmażonej cebuli wsypujemy ryż i dobrze go mieszamy, następnie stopniowo dolewamy bulion, drugą łyżkę wlewamy dopiero jak pierwszą wchłonie ryż i tak postępujemy aż zużyjemy cały bulion
  4. następnie dodajemy pokrojoną papryczkę, doprawiamy i wyjmujemy ząbki czosnku
  5. kalmary kroimy w krążki i podsmażamy na maśle, podsmażone kalmary dodajemy do ryżu i po wymieszaniu dodajemy szczypiorek, w razie potzreby ponownie doprawiamy a na koniec lekko  skrapiamy cytryną.

Risotto z kalmarami najlepiej smakuje podawane na ciepło.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy