Kapuśniaczki w kruchym cieście.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 10
Przepis na kapuśniaczki, które wspaniale smakują z czerwonym barszczem. Domowe kapuśniaczki zawsze smakują, więc polecam przepis na domowe kapuśniaczki do barszczu.
Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 20 dag masła lub margarny
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kopiaste łyżki śmietany 12%
- Farsz:
- pół kilo kiszonej kapusty
- 1 cebula
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- przyprawa do dań z kapusty i bigosu
- Dodatkowo:
- mąka pszenna do posypania stolnicy
- masło do posmarowania blaszek
Sposób przygotowania:
Przepis na kapuśniaczki z kapustą:
- Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Kapustę kiszoną wypłukać, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości, następnie dokładnie odcedzić.
- Cebulę obrać, pokroić i usmażyć na oleju do miękkości i zrumienienia. Następnie przełożyć do kapusty wraz z olejem na którym się smażyła.
- Kapustę przesmażyć przez kilka minut przyprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawą do kapusty. Kapustę dokładnie przestudzić.
- Schłodzone ciasto podzielić na trzy części, każdą część wałkować (uformować prostokąt) na posypanej mąką stolnicy. Następnie nałożyć równomiernie farsz z kapusty i zwijać w rulon.
- Tak przygotowane rolady pokroić w niewielkie roaldki. Roladki ułożyć na blaszkach posmarowanych masłem.
- Kapuśniaczki piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Kapuśniaczki z kapustą do barszczu gotowe.
Smacznego!