Kapuśniaczki w kruchym cieście.

Kapuśniaczki w kruchym cieście.

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Przepis na kapuśniaczki, które wspaniale smakują z czerwonym barszczem. Domowe kapuśniaczki zawsze smakują, więc polecam przepis na domowe kapuśniaczki do barszczu.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła lub margarny
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kopiaste łyżki śmietany 12%
  • Farsz:
  • pół kilo kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa do dań z kapusty i bigosu
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • masło do posmarowania blaszek

Sposób przygotowania:

Przepis na kapuśniaczki z kapustą:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  2. Kapustę kiszoną wypłukać, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości, następnie dokładnie odcedzić.
  3. Cebulę obrać, pokroić i usmażyć na oleju do miękkości i zrumienienia. Następnie przełożyć do kapusty wraz z olejem na którym się smażyła.
  4. Kapustę przesmażyć przez kilka minut przyprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawą do kapusty. Kapustę dokładnie przestudzić.
  5. Schłodzone ciasto podzielić na trzy części, każdą część wałkować (uformować prostokąt) na posypanej mąką stolnicy. Następnie nałożyć równomiernie farsz z kapusty i zwijać w rulon.
  6. Tak przygotowane rolady pokroić w niewielkie roaldki. Roladki ułożyć na blaszkach posmarowanych masłem.
  7. Kapuśniaczki piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Kapuśniaczki z kapustą do barszczu gotowe.

Smacznego!

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy