Kapuśniak

Kapuśniak

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Sprawdzony przepis na kapuśniak. Bardzo smaczna i sycąca zupa, idealna na jesienno-zimowe chłody. Na bazie kiszonej kapusty, z delikatną zasmażką na wiejskim smalcu. Rozgrzewająca i pyszna zupa kapuśniak, polecam!

Składniki:

  • 1 szyja z indyka
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 3 ziemniaki
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • czosnek
  • kminek mielony
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie
  • suszona cebula
  • lubczyk
  • mąka i smalec do zasmażki

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na kapuśniak w kilku krokach:

  1. Szyję indyczą umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, suszoną cebulę i zagotować. Zebrać powstałe szumy i gotować, aż mięso będzie miękkie. 
  2. Kapustę opłukać dokładnie, posiekać na drobno i wrzucić do gotującego się wywaru z mięsa. 
  3. Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do gotującej się kapusty. Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
  4. Zupę przyprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym, czosnkiem i kminkiem do smaku. Posypać lubczykiem i pogotować jeszcze chwilę. Szyję indyczą można obrać z kości i mięsko wrzucić do zupy.
  5. Z mąki i ze smalcu zrobić zasmażkę i zagęścić nią kapuśniak (ale nie jest to konieczne). Podawać ze świeżym pieczywem.

Pyszny kapuśniak gotowy.

Smacznego!

Autor: AgnieszkaW

Polecamy nasze przepisy