Dietetyczny przepis na smażonego karpia

Dietetyczny przepis na smażonego karpia

Ocena:

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Dietetyczny przepis na smażonego karpia to pomysł na tradycyjne polskie danie, ale zdecydowanie w mało tradycyjnej wersji. Czasem warto odejść od rutyny, bo wtedy właśnie wychodzą takie zdrowe pyszności jak dietetyczny smażony karp - osobiście chociaż karp nie należy do mojej ulubionej ryby, zdecydowanie skusiłabym się na taki kawałek dietetycznego smażonego karpia, polecam :)

Składniki:

  1. Karp (bez skóry) 4 filety
  2. Chrzan 3 łyżki
  3. Otręby owsiane 4 łyżki
  4. Olej rzepakowy (opcjonalnie można zastąpic masłem) 2 łyżki
  5. Sól morska pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

A teraz dietetyczny przepis na smażonego karpia Filety z karpia natrzeć solą i pieprzem.

  1. Chrzan wymieszać z otrębami (owsiane są delikatniejsze niż żytnie)
  2. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem
  3. Pergamin posmarować olejem rzepakowym
  4. Na przygotowanej blaszce ułożyć filety karpia
  5. Każdy filet przykryć wymieszanym z otrębami chrzanem 
  6. Filety delikatnie skropić olejem rzepakowym
  7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 20 minut

Smacznego :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy