Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Karp w galarecie a la Andrzej

print Drukuj
Karp w galarecie a la Andrzej

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.4

7 ocen

U nas w rodzinie każdy przygotowuje na wigilię swoje popisowe danie. Do mnie należy przygotowanie karpia w galarecie. Karpia w galarecie nauczyła mnie moja siostra, ale nieskromnie powiem, że doprowadziłem ten przepis do perfekcji i teraz mówi się, że to karp w galarecie a la Andrzej!

składniki
  • sprawiony karp - ok. 1 kg
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • cebula - 2 szt.
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • listek laurowy
  • sól
  • cukier
  • białko - 2 szt.
  • ocet - 2 łyżki
  • żelatyna - 2 łyżeczki
  • koperek
  • zielony groszek do dekoracji
sposób przygotowania

A oto przepis na karpia w galarecie a la Andrzej:

  1. Warzywa z włoszczyzny i cebule oczyścić, włożyć do garnka, posolić, dodać odrobinę cukru i ugotować wywar.
  2. Dodać do niego listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Następnie do wywaru ostrożnie włożyć dzwonka ryby i na wolnym ogniu gotować 15–20 minut.
  3. Wyjąć łyżką cedzakową.
  4. Wywar przecedzić. Marchewki z wywaru pokroić i wykorzystać do dekoracji potrawy.  Żelatynę rozmoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.
  5. Dodać do wywaru, dolać lekko roztrzepane białka i ocet.
  6. Mieszając, całość podgrzewać na wolnym ogniu, aż wywar się sklaruje i znowu przecedzić.
  7. Na dno półmiska nalać trochę wywaru. Pozostawić w chłodzie, aby zastygł. Następnie ułożyć warstwę warzyw i ryby.
  8. Udekorować i zalać pozostałym wywarem. Wstawić do lodówki i pozostawić do zastygnięcia.

W przygotowywaniu karpia w galarecie ważna jest klarowność zalewy. Przepis jest prosty, ale wymaga odrobiny cierpliwości. Sam próbuję różnych dekoracji tego dania. w końcu danie karp w galarecie a la Andrzej zobowiązuje! Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!