Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Karp w galarecie faszerowany

print Drukuj
Karp w galarecie faszerowany

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.7

7 ocen

Wigilijny karp w galarecie faszerowany to danie przygotowywanezawsze przez moją babcię i zawsze wychodzi pyszny. Równocześnie aby zaproponować Wam zdrowe i dietetyczne wigilijne danie wcale nie trzeba modyfikować przepisu na karpia w galarecie faszerowanego  :) Zdrowy i smaczny sam w sobie, dodatkowo niskokaloryczne świąteczne danie! Ja jestem pewna że na moim wigilijnym stole nie zabraknie karpia w galarecie faszerowanego...

składniki
  • Karp 2 kg
  • Cebula 3 sztuki
  • Seler korzeniowy 1/3 sztuki
  • Pietruszka 1 sztuka
  • Bułka kajzerka 1 sztuka
  • Masło1 łyżka
  • Jajka 2 sztuki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Cukier 1 szczypta
  • Żelatyna 30 g
  • Cytryna plasterki cytryny do dekoracji
sposób przygotowania

Oto przepis na karpia w galarecie faszerowanego

  1. Karpia oczyścić z łusek i odkroić głowę.
  2. Wyjąć wnętrzności i następnie rybę należy dokładnie umyć.
  3. Nożycami odkroić płetwy i pokroić rybę na 6 dzwonków, odcinając ogon.
  4. Końcem ostrego noża z każdego dzwonka wykroić mięso razem z ością, pozostawiając cienką warstwę mięsa przy skórze.
  5. Wycięte kawałki mięsa oddzielić od ości.
  6. Oczyścić głowę karpia i razem z kawałkami ości włożyć do garnka.
  7. Zalać litrem wody, dodać 1 cebulę, seler i pietruszkę, posolić do smaku, przykryć i gotować przez około 30 minut.
  8. W międzyczasie, namoczyć kajzerkę, następnie odcisnąć ją z wody.
  9. Następnie 2 cebule pokroić i przepuścić przez maszynkę razem z mięsem z karpia i namoczoną w wodzie bułką kajzerką
  10. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z masłem, dodać zmieloną rybę, sól, pieprz i cukier - dokładnie wymieszać.
  11. Białka ubić na sztywną pianę - dodać do masy rybnej (gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać łyżkę bułki tartej)
  12. Dzwonka karpia ułożyć na wilgotnej deseczce.
  13. Do kawałków ryby nakładać nadzienie - wygładzić nożem zwilżonym w letniej wodzie
  14. Wywar przecedzić i wlać do płaskiego szerokiego garnka - gotować na małym ogniu.
  15. Ostrożnie, za pomocą szerokiej łopatki, wkładać dzwonki karpia z nadzieniem do gotującego się wywaru
  16. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 25 minut.
  17. Karpia przełożyć do salaterki, a wywar ponownie przecedzić
  18. W rondelku podgrzać wywar i następnie rozpuścić w nim dokładnie żelatynę i odstawić do przestudzenia.
  19. Karpia udekorować plasterkami cytryny i zalać tężejącą galaretą

I gotowe, pyszny karp w galarecie - odstawić do całkowitego stężenia

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!