Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Karp w galarecie faszerowany

print Drukuj
Karp w galarecie faszerowany

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.7

7 ocen

Wigilijny karp w galarecie faszerowany to danie przygotowywanezawsze przez moją babcię i zawsze wychodzi pyszny. Równocześnie aby zaproponować Wam zdrowe i dietetyczne wigilijne danie wcale nie trzeba modyfikować przepisu na karpia w galarecie faszerowanego  :) Zdrowy i smaczny sam w sobie, dodatkowo niskokaloryczne świąteczne danie! Ja jestem pewna że na moim wigilijnym stole nie zabraknie karpia w galarecie faszerowanego...

składniki
  • Karp 2 kg
  • Cebula 3 sztuki
  • Seler korzeniowy 1/3 sztuki
  • Pietruszka 1 sztuka
  • Bułka kajzerka 1 sztuka
  • Masło1 łyżka
  • Jajka 2 sztuki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Cukier 1 szczypta
  • Żelatyna 30 g
  • Cytryna plasterki cytryny do dekoracji
sposób przygotowania

Oto przepis na karpia w galarecie faszerowanego

  1. Karpia oczyścić z łusek i odkroić głowę.
  2. Wyjąć wnętrzności i następnie rybę należy dokładnie umyć.
  3. Nożycami odkroić płetwy i pokroić rybę na 6 dzwonków, odcinając ogon.
  4. Końcem ostrego noża z każdego dzwonka wykroić mięso razem z ością, pozostawiając cienką warstwę mięsa przy skórze.
  5. Wycięte kawałki mięsa oddzielić od ości.
  6. Oczyścić głowę karpia i razem z kawałkami ości włożyć do garnka.
  7. Zalać litrem wody, dodać 1 cebulę, seler i pietruszkę, posolić do smaku, przykryć i gotować przez około 30 minut.
  8. W międzyczasie, namoczyć kajzerkę, następnie odcisnąć ją z wody.
  9. Następnie 2 cebule pokroić i przepuścić przez maszynkę razem z mięsem z karpia i namoczoną w wodzie bułką kajzerką
  10. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z masłem, dodać zmieloną rybę, sól, pieprz i cukier - dokładnie wymieszać.
  11. Białka ubić na sztywną pianę - dodać do masy rybnej (gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać łyżkę bułki tartej)
  12. Dzwonka karpia ułożyć na wilgotnej deseczce.
  13. Do kawałków ryby nakładać nadzienie - wygładzić nożem zwilżonym w letniej wodzie
  14. Wywar przecedzić i wlać do płaskiego szerokiego garnka - gotować na małym ogniu.
  15. Ostrożnie, za pomocą szerokiej łopatki, wkładać dzwonki karpia z nadzieniem do gotującego się wywaru
  16. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 25 minut.
  17. Karpia przełożyć do salaterki, a wywar ponownie przecedzić
  18. W rondelku podgrzać wywar i następnie rozpuścić w nim dokładnie żelatynę i odstawić do przestudzenia.
  19. Karpia udekorować plasterkami cytryny i zalać tężejącą galaretą

I gotowe, pyszny karp w galarecie - odstawić do całkowitego stężenia

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!