Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Wigilijny karp w galarecie

print Drukuj
Wigilijny karp w galarecie

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
4.2

11 ocen

Wigilijny karp w galarecie jest dla mnie prawdziwym przysmakiem. Lubię lekkość karpia w galarecie i to specyficzne połączenie ryby z warzywami. W zestawieniu z pozostałymi daniami, wigilijny karp w galarecie jest daniem lekkim i odświeżającym.   

składniki
  • karp - 1 kg
  • cebula - 3 główki
  • pietruszka - 2 korzenie
  • seler - ½
  • marchewka - 1 szt.
  • żelatyna - 4 łyżeczki
  • cukier - 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania

A oto przepis na wigilijnego karpia w galerecie w kilku krokach:

  1. Rybę opłucz, osusz i oprósz lekko solą.
  2. Warzywa włóż do szerokiego garnka, zalej litrem wody i gotuj przez 5 minut.
  3. Dodaj głowę (możesz też dodać inne kawałki ryby), łyżkę cukru i pół łyżeczki soli, przykryj i gotuj przez 1 godzinę na bardzo małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj nieco pieprzu.
  4. Dzwonka karpia wyjmij delikatnie z garnka i ułóż w naczyniu żaroodpornym lub w salaterce.
  5. Przecedź wywar, głowę i resztki ryby wyrzuć. Warzywa możesz z powrotem dodać do wywaru, aby potrawa ładniej wyglądała.
  6. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach zimnej wody, odstaw aby napęczniała, po czym dodaj do wywaru, wymieszaj i gotuj 5 minut.
  7. Zalej tym wywarem rybę w salaterce. Szczelnie przykryj salaterkę folią spożywczą i odstaw, aby ostygło i stężało.

Wigilijny karp w galarecie zwraca uwagę nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również wyglądem. Danie może być bardzo ładne i kolorowe - inwencja zależy od ciebie! Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!