Kawa mrożona na upały

Kawa mrożona na upały

Ocena:

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 1

Upały dookoła i człowiek nie wie już czym ugasić pragnienie. Kawa mrożona z odrobiną soku z cytryny to jest to, co lubię w słoneczne południe. Słońce przypieka, a ja sączę ulubioną kawę z nutą kwaskowej cytryny, która postawi mnie na nogi. Kawa mrożona przepis na kawę mrożoną jest banalny, a kawa mrożona ugasi pragnienie i sprawi, że odzyskam chęć do działania.

Składniki:

  • 2 łyżeczki dowolnej kawy rozpuszczalnej
  • ¼ szklanki mleka
  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 5 kostek lodu
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • bita śmietana
  • odrobina posiekanej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Kawa mrożona na szybko:

  1. Do naczynia wlewamy wodę, mleko, sok z cytryny, dodajemy kawę i cukier.
  2. Wszystkie składniki mieszamy przy użyciu blendera.
  3. Następnie dodajemy rozdrobnione kostki lodu i delikatnie mieszamy żeby się zbyt szybko nie rozpuściły.
  4. Całość przelewamy do wysokiej szklanki (zimnej). Na wierzch dodajemy bitą śmietanę i posypujemy posiekaną drobno gorzką czekoladą.
  5. Kawa mrożona smakuje najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego

Autor: Smakoszka

Polecamy nasze przepisy