Mrożona kawa po irlandzku

Mrożona kawa po irlandzku

Ocena: ★

9 Ocen

portions

Ilość porcji: 1

Dawniej piliśmy po prostu kawę. Najczęściej nierozpuszczalną - tylko mieloną. Dzisiaj nie dość, że rodzajów kawy jest całe mnóstwo, to i sposobów jej podawania nie brakuje. Dzisiaj polecam mrożoną kawę po irlandzku, czyli z dodatkiem whisky i bitej śmietany. Wersja wieczorowa zważywszy na wysokoprocentowy alkohol. To kawa mrożona, przepis na kawę mrożoną smaczną i rozweselającą :)

Składniki:

  • 1 szklanka zimnego espresso
  • 1 kieliszek zimnej whisky
  • szklanka pokruszonego lodu
  • bita śmietana

Sposób przygotowania:

Kawa mrożona po irlandzku:

  1. Do wysokiej szklanki na krótkiej nóżce (może być zwykła wysoka szklanka) wrzucamy lód i zalewamy go wcześniej wymieszaną kawą espresso z whisky.
  2. Na wierzch wykładamy ubitą śmietanę i natychmiast podajemy, gdyż alkohol szybko rozpuszcza lód.

Kawa mrożona po irlandzku dla prawdziwych koneserów może być zrobiona z dodatkiem irlandzkiej whiskey, ale ja używam zwykłej whisky :)

Smacznego

Autor: Barbara

Polecamy nasze przepisy